Skip to main content

Συνέντευξη Μπάιντεν: Δεν ήταν μόνο οι γκάφες – Ανακρίβειες και ψεύδη ενός προέδρου υπό πίεση

REUTERS/Nathan Howard

Το CNN έκανε μία σύγκριση των ισχυρισμών του με τα πραγματικά δεδομένα - Πού εντόπισε παραπλανητικούς ισχυρισμούς

Επί σχεδόν μία ώρα ο Τζο Μπάιντεν απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων των δημοσιογράφων, κάνοντας κάποιες γκάφες, αλλά δίνοντας σε γενικές γραμμές μία πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη στο προ δύο εβδομάδων ντιμπέιτ. Παρόλα αυτά ήταν μία συνέντευξη Τύπου που δύσκολα θα καταπνίξει την ολοένα αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό του κόμματός του να εγκαταλείψει την κούρσα επανεκλογής. Η επιμονή του ότι είναι σε θέση για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται να προκαλεί περισσότερο εκνευρισμό παρά να καθησυχάζει. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν Μπαράκ Ομπάμα και Νάνσι Πελόζι να είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει ο Μπάιντεν να ανοίξει τον δρόμο σε άλλον υποψήφιο, αλλά δεν μπορούν να τον πείσουν.

Όσον αφορά στη συνέντευξη, τα περισσότερα μέσα εστίασαν στα δύο ηχηρά ολισθήματα: είπε Πούτιν αντί για Ζελένσκι, κάτι που πάντως αντιλήφθηκε αμέσως, διορθώνοντας το λάθος του, και αντιπρόεδρος Τραμπ αντί για αντιπρόεδρος Χάρις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει συμβεί και σε άλλους ηγέτες να μπερδέψουν ονόματα εν τη ρύμη του λόγου και να διορθώσουν το ολίσθημά τους. Ίσως να μην δίναμε τόση σημασία εάν δεν είχαν προηγηθεί το καταστροφικό ντιμπέιτ και άλλες δημόσιες εμφανίσεις, που μαρτυρούσαν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν χάνει τον ειρμό της σκέψης του και μπερδεύει τα λόγια του. Πώς κρίνεται όμως η υπόλοιπη συνέντευξη Τύπου; Ρωτήθηκε για πολύ κρίσιμα ζητήματα. Ήταν ακριβείς οι απαντήσεις που έδωσε.

Το CNN επιχειρεί ένα fact check των όσων είπε.

Η δικαιολογία της κούρασης από τα πολλά ταξίδια

Ο ισχυρισμός: Ο Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη να βρει έναν καλύτερο ρυθμό και πρόγραμμα στις δραστηριότητές του. «Στο επόμενο debate δεν πρόκειται να ταξιδέψω σε 15 ζώνες ώρας την εβδομάδα πριν. Τέλος πάντων. Περί αυτού επρόκειτο», υποστήριξε.

Τα γεγονότα:  Αυτό είναι παραπλανητικό. Ο Μπάιντεν δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό «μια εβδομάδα πριν» το προεδρικό debate του CNN στις 27 Ιουνίου. Στην πραγματικότητα, επέστρεψε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη 12 ημέρες πριν από τη συζήτηση, στις 15 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα παρευρέθηκε σε έρανο στο Λος Άντζελες, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο στις 16 Ιουνίου και πήγε στο Καμπ Ντέιβιντ στις 20 Ιουνίου για να προετοιμαστεί για το debate. Έμεινε στο Καμπ Ντέιβιντ μέχρι την ημέρα του προεδρικού ντιμπέιτ , που διεξήχθη στην Ατλάντα.

Η βολή στον Τραμπ για το ΝΑΤΟ

Ο ισχυρισμός: Ο Μπάιντεν, επικρίνοντας τη θέση του Τραμπ απέναντι στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, είπε: «Νομίζω ότι είπε σε μια από τις συγκεντρώσεις του πρόσφατα, «ΝΑΤΟ – μόλις έμαθα για το ΝΑΤΟ» ή κάτι τέτοιο. Η εξωτερική πολιτική δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο».

Τα γεγονότα: Η περιγραφή του Μπάιντεν για το σχόλιο του Τραμπ ήταν πράγματι ανακριβής. Ο Τραμπ δεν είπε σε πρόσφατη συγκέντρωση ότι «μόλις έμαθα για το ΝΑΤΟ». Είπε ότι δεν γνώριζε πολλά για το τι γινόταν στο ΝΑΤΟ, πριν συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ως πρόεδρος το 2017.

«Δεν ήθελα να φανώ υπερόπτης γιατί ένιωθα, ξέρετε, ότι ήταν η πρώτη φορά που το έκανα ποτέ αυτό. Δεν ήξερα καν τι στο διάολο γινόταν στο ΝΑΤΟ πριν, αλλά δεν μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα. Μόλις δύο λεπτά. Και το πρώτο πράγμα που κατάλαβα ήταν ότι δεν πλήρωναν». (Ο Τραμπ συνέχισε κάνοντας τους συνήθεις ψευδείς ισχυρισμούς του σχετικά με τη δομή χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ.)

Ο Μπάιντεν δικαιούται πάντως να επικρίνει τον Τραμπ για άγνοια σε θέματα διεθνών σχέσεων ή για τα συνεχιζόμενα ψεύδη του σχετικά με το ΝΑΤΟ.

REUTERS/Nathan Howard

Η Χαμάς και η Δυτική Όχθη

Ο ισχυρισμός: Μιλώντας για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη: «Υπάρχει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη Δυτική Όχθη από τους Παλαιστίνιους για τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν είναι δημοφιλής τώρα».

Τα γεγονότα: Οι περιορισμένες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο ισχυρισμός ότι «η Χαμάς δεν είναι δημοφιλής τώρα» στη Δυτική Όχθη δεν είναι αλήθεια. Αντιθέτως ο πόλεμος έχει μάλλον αυξήσει τη δημοτικότητά της.

Μια δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου από έναν γνωστό οργανισμό δημοσκοπήσεων με έδρα τη Δυτική Όχθη, το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας Έρευνας, διαπίστωσε ότι το 73% των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη υποστήριξε την επίθεση του Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Το 82% των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη ήταν ικανοποιημένοι με την απόδοση της Χαμάς στον τρέχοντα πόλεμο με το Ισραήλ και το 71% των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη δήλωνε ότι θα προτιμούσε να ελέγξει τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς μετά τον πόλεμο. Η Χαμάς απέσπασε υψηλότερα ποσοστά σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μεταξύ των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη από ό,τι μεταξύ των ερωτηθέντων στη Γάζα, που μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ζουν την απόλυτη καταστροφή και εξαθλίωση.

Επιπλέον, η Χαμάς είχε την υποστήριξη περίπου των μισών ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν σε υποθετικές βουλευτικές εκλογές. Το ποσοστό ήταν διπλάσιο σε σχέση με δημοσκόπηση εννέα μήνες νωρίτερα.

Η στήριξη του Μπάιντεν από τη United Auto Workers

Ο ισχυρισμός: Όταν ένας δημοσιογράφος είπε στον Μπάιντεν ότι το Reuters είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι η ηγεσία του συνδικάτου United Auto Workers ανησυχούσε για την ικανότητα του να κερδίσει τις εκλογές, ο Μπάιντεν απάντησε: «Η UAW μόλις μου έδωσε τη στήριξή της, αλλά ας προχωρήσουμε».

Γεγονότα Ο ισχυρισμός είναι στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητικός. Το UAW στην πραγματικότητα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Μπάιντεν στις 24 Ιανουαρίου, πριν από περισσότερους από πέντε μήνες.