Skip to main content

Στέλλα Κυριακίδη: Δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για Επίτροπος

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η κ. Κυριακίδη, θα καθορίσει τώρα τα επόμενα βήματά της «στον πολιτικό στίβο», στην Κύπρο

Επιβεβαίωσε τις φήμες ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη θέση της Επιτρόπου Υγείας η κυρία Στέλλα Κυριακίδη και σκοπεύει να επιστρέψει στην Κύπρο όπως αναφέρει το politico.eu.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη ήταν ένα από τα ονόματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες για επανεκλογή στη θέση της Επιτρόπου Υγείας  ωστόσο, όπως η ίδια είπε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφια.

«Μέσω της τιμητικής θέσης της Επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, στόχος μου ήταν να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια σε όλο αυτό το ταξίδι για να υπηρετήσω τόσο τους Ευρωπαίους συμπολίτες μου όσο και την πατρίδα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Να θυμίσουμε ότι η κυρία Κυριακίδη αντιμετώπισε την πιο δύσκολη περίοδο κρίσης Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώ, έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, αύξηση το προϋπολογισμό της ΕΕ για την Υγεία (από το σύνολο του προϋπολογισμού των 5,3 δισ. ευρώ του EU for HEALTH η χρηματοδότηση για τον Καρκίνο ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ όταν η χρηματοδότηση προηγούμενων ετών ήταν μόνο 20 εκατ. ευρώ), πολέμησε για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση των ασθενών στην Υγεία και έθεσε σημαντικούς στόχους για την ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας στην ΕΕ.

Οι στόχοι που έθεσε είναι:

·         Ο εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών και αγοριών έναντι του HPV

·         Η αναθεώρηση του κώδικα του καρκίνου για τις συστάσεις

·         Ευρωπαϊκός Κώδικας μέσω εφαρμογής διαθέσιμη για όλου στους πολίτες

·         Νέες συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για 5 καρκίνους (μαστού,

·         τραχήλου της μήτρας, πνεύμονα, προστάτη, εντέρου).

·         Διασφάλιση ότι το 90% των ασθενών θα έχει πρόσβαση στα Κέντρα Πρόληψης για

·         τον Καρκίνο.

·         Εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης για τους Σπάνιους Καρκίνους.

·         Προσχώρηση στο Σχέδιο «Δικαίωμα στη Λήθη» το οποίο ήδη έχουν υπογράψει 12

·         κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.

·         Δίκτυο νέων με εμπειρία καρκίνου από όλα τα κράτη -μέλη για να μιλούν με

·         ειδικούς και να ανταλλάσσουν απόψεις μέσω μιας smart cart για τα κινητά.

·         Πρόγραμμα επιστροφή στην εργασία για άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

·         Ευρωπαϊκό μητρώο ανισοτήτων που θα βοηθήσει τα κράτη να δουν που έχουν

·         ανάγκες και κενά.

Ως άνθρωπος αλλά και μέσα από το ρόλο της ως Επίτροπος επέδειξε στοχοπροσήλωση και υπομονή προκειμένου φτιαχτεί ένα καλύτερο μέλλον. Όντας και η ίδια επιβιώσασα από καρκίνο ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη.

Η κυρία Κυριακίδη, ψυχολόγος και πολιτικός με σημαντικό βιογραφικό θα καθορίσει τώρα τα επόμενα βήματά της «στον πολιτικό στίβο», στην Κύπρο

Ο επόμενος εκλεκτός

Σύμφωνα με το politico.eu η επιστροφή της Κυριακίδη στην Κύπρο αυξάνει τις πιθανότητες για άλλους δύο υποψηφίους. Ο ένας είναι ο πρώην υπουργό Υγείας της Μάλτας Chris Fearne καιο άλλος ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Frank Vandenbroucke.

.