Skip to main content

Τζο Μπάιντεν – Τζορτζ Κλούνεϊ: Τι συνέβη στην επίμαχη εκδήλωση με Μπαράκ Ομπάμα και Τζούλια Ρόμπερτς

Ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τη βραδιά, στην οποία ο Μπάιντεν έχασε την υποστήριξη του Κλούνεϊ

Πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες ο Τζορτζ Κλούνεϊ στάθηκε σε μία σκηνή στο Λος Άντζελες και είπε στο κοινό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο πραγματικός σταρ. Χθες, σε ένα άρθρο γνώμης, που προκάλεσε αίσθηση, ζήτησε… αλλαγή πρωταγωνιστή.

Ο δημοφιλής ηθοποιός επέλεξε να ενώσει τη φωνή του με στελέχη των Δημοκρατικών και χορηγούς του κόμματος, που πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία, καθώς δεν έχει πλέον τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες για την τόσο απαιτητική θέση. «Τον αγαπώ… Αλλά με αυτόν με τον πρόεδρο δεν θα κερδίσουμε τον Νοέμβριο», υπογράμμισε, ζητώντας να οριστεί άλλος υποψήφιος απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Αποκάλυψε δε πως αυτό που τον έκανε να συνειδητοποιήσει την ανάγκη για την αλλαγή αυτή, ήταν μία εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών για την εκστρατεία του Μπάιντεν.

Τι συνέβη λοιπόν εκείνη τη βραδιά;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οικοδεσπότες της λαμπερής εκδήλωσης ήταν ο  Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς. Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και ο Τζακ Μπλακ ήταν μεταξύ των ομιλητών, που εξαπέλυσαν βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζίμι Κίμελ με το καυστικό του χιούμορ έδωσε έναν άλλο τόνο, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Τζο Μπάιντεν, απέσπασε ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό. Είχαν όλοι σηκωθεί όρθιοι για να τον τιμήσουν.

Όταν νομίζεις ότι οι άλλοι βλέπουν αυτό…που θέλει να ακούει ο ηγέτης

Συμπτώματα παρόμοια με το ντιμπέιτ

Το κλίμα άλλαξε όταν ο Μπάιντεν άρχισε να δέχεται ερωτήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις φαινόταν να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την απάντηση ή να διατηρήσει τον ρυθμό των συνομιλητών του, κάποιες στιγμές φαινόταν να μπερδεύεται. Δεν απείχε πολύ η εμφάνισή του από αυτό που είδαν όλοι στο ντιμπέιτ, αν και τότε τα μέσα που κάλυψαν την εκδήλωση απέφυγαν να κάνουν το όποιο σχόλιο για τον Μπάιντεν, εστιάζοντας την προσοχή τους στα όσα είπαν τα άλλα λαμπερά ονόματα που συμμετείχαν.

«Με πονάει που το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν πριν από τρεις εβδομάδες σε εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων δεν ήταν ο Τζο “Big F….. Deal” Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ», έγραψε ο Κλούνεϊ για εκείνη την βραδιά. «Η μία μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη απέναντι στον χρόνο», πρόσθεσε.

Οι σωτήριες παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα

Οι αδυναμίες του Μπάιντεν δεν ήταν τόσο εμφανείς στο κοινό όσο στο ντιμπέιτ, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευδε να μπει στην κουβέντα, συμπληρώνοντας τα κενά σε απαντήσεις και προσφέροντας έξυπνες ατάκες σε αστεία σχόλια του Κίμελ. Ο Μπάιντεν ήταν στη σκηνή για περισσότερο από μισή ώρα με τους Ομπάμα και Κίμελ και η συζήτησή τους επανειλημμένα διεκόπη από χειροκροτήματα και ενθουσιώδεις παρεμβάσεις του κοινού. Έτσι δεν ήταν τόσο έντονη η απουσία ειρμού στον λόγο του προέδρου.

Τι απαντούν οι επικριτές του Κλούνεϊ

Πάντως συνεργάτης του Μπάιντεν σχολίασε στη WSJ πως σε εκείνη την εκδήλωση «ο πρόεδρος έμεινε για περισσότερες από 3ώρες, ενώ ο Κλούνεϊ έβγαλε γρήγορα μία φωτογραφία και έφυγε». Άλλοι επικριτές του Κλούνεϊ επίσης σχολίαζαν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, ήταν στην επιτροπή των ειδικών που στήριξε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά Ισραηλινών αξιωματούχων για τον ρόλο τους στη Γάζα. Αυτή η στάση την έφερε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο, που είχε χαρακτηρίσει την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης «εξοργιστική».

Έκτοτε και άλλες προσωπικότητες του Χόλιγουντ, όπως ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και ο παραγωγός Άρι Εμάνουελ έχουν ζητήσει την απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα. Άλλοι αποφεύγουν να πουν ευθέως ότι πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά εκφράζουν ανησυχίες για την ηλικία του. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μάικλ Ντάγκλας, που είπε ότι ο Κλούνεϊ είχε σημαντικά επιχειρήματα και πως ο Δημοκρατικοί έχουν έναν καλό «πάγκο» με νέα ταλέντα. «Δεν ανησυχώ απαραιτήτως για σήμερα ή αύριο. Αλλά για το τι θα γίνει σε έναν χρόνο, ανησυχώ», είπε ο Ντάγκλας.