Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες πτήσεις τους στον ουρανό της Ουκρανίας τα μαχητικά F-16, των οποίων η παράδοση ήδη ξεκίνησε όπως γνωστοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν και επιβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις Ολλανδίας και Δανίας, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της Μόσχας.
Ο Ντικ Σουφ (πρωθυπουργός της Ολλανδίας) και η ομόλογός του της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είπαν ότι η διαδικασία μεταφοράς των F-16 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ύστερα από μήνες εκπαίδευσης των πιλότων αλλά και πολιτικών διαπραγματεύσεων.
Οι δύο ηγέτες είπαν ότι «η Ουκρανία θα διαθέτει επιχειρησιακά έτοιμα τα F-16 αυτό το καλοκαίρι, και θα είναι τα πρώτα από τα περίπου 85 μαχητικά αεροσκάφη που οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στο Κίεβο για «να αλλάξουν την τύχη του στο πεδίο της μάχης».
Η ελπίδα είναι, σημειώνει ο Guardian, ότι τα μαχητικά αυτά θα μπορέσουν να «καταπνίξουν» τις ρωσικές βομβιστικές επιθέσεις από τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία επιχειρούν από απόσταση έως και 70 χλμ μακριά από την γραμμή του μετώπου.
Η χορήγηση των F-16 τερματίζει μια μακρά αναμονή για την Ουκρανία, της οποίας ο πρόεδρος ασκούσε πιέσεις επί τουλάχιστον 18 μήνες για να πάρει τα δυτικά αυτά μαχητικά προκειμένου η μικρή και γερασμένη, σοβιετικού τύπου, πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας να αντιπαρατεθεί με αυτήν της Ρωσίας.
Ελπίδες και ερωτηματικά
«Τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας. Είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε καλύτερα τους Ουκρανούς από τις βάναυσες ρωσικές επιθέσεις, όπως το χτύπημα αυτής της εβδομάδας στο νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν επίσης δεσμευτεί να προμηθεύσουν F-16 στο άμεσο μέλλον στην Ουκρανία.
Παραμένει ερωτηματικό πάντως κατά πόσον αποτελεσματικά θα είναι τα F-16. Το μαχητικό αυτό αεροσκάφος σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 και το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα αποκρύπτονται και θα προστατεύονται όταν βρίσκονται στο έδαφος, τη στιγμή που η αεράμυνα της Ουκρανίας θα είναι όλο και πιο εκτεθειμένη στον χώρο.
Μη αναστρέψιμη η ενταξιακή πορεία
Σε κάθε περίπτωση το προσχέδιο της σημερινής απόφασης αναφέρει ότι οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου.
Το προσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πακέτο 40 δισ.
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα «ουσιώδες» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και, παράλληλα, η σύνοδος αυτή θα διευρύνει άλλες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στ