Skip to main content

Με δυτικά εξαρτήματα ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε το νοσοκομείο στο Κίεβο

REUTERS/Oleksandr Ratushniak/File Photo

Το φιάσκο των κυρώσεων

Σε εξαρτήματα σχεδιασμένα στη Δύση ήταν βασισμένος ο τύπος του ρωσικού πυραύλου που κατέστρεψε προ δύο ημερών ένα παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο, σύμφωνα με ειδικούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, σε μία ακόμη απόδειξη ότι το Κρεμλίνο έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

O πύραυλος καταγράφηκε από κάμερα ελάχιστα δευτερόλεπτα προτού χτυπήσει το νοσοκομείο τη Δευτέρα.

Πρόκειται για πύραυλο Kh-101, έναν από τους πλέον προηγμένους πυραύλους κρουζ της Ρωσίας και ιδιαίτερα κρίσιμο για τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατασκευάζει σχεδόν οκτώ φορές περισσότερα Kh-101 πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Εξακολουθεί δε να εξαρτάται από εξαρτήματα δυτικών χωρών, και ιδίως των ΗΠΑ.

«Είναι η δυτική τεχνολογία που τους επιτρέπει να κατασκευάσουν αυτούς τους πιο ‘έξυπνους’ πυραύλους, οι οποίοι επιτρέπουν στις τρομοκρατικές τους επιθέσεις να παρακάμποξεπερνάνε τις αεροπορικές άμυνες», δήλωσε στους FT η Ολένα Μπιλιούσοβα, επικεφαλής έρευνας για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας στο Ινστιτούτο KSE του Κιέβου.

Αν και οι δυτικές κυρώσεις έχουν στερήσει από τη Ρωσία πολλά σύγχρονα στοιχεία για την άμυνά της, ο αμυντικός τομέας έχει στραφεί σε μικροεπεξεργαστές και άλλη προηγμένη τεχνολογία που δεν προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

Κοπιάροντας ανταλλακτικά

Ένα τέτοιο παράδειγμα προσφέρει και η ανάλυση του πυραύλου Kh-101 που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο: Προέκυψε ότι μέσα στον πύραυλο υπήρχαν 16 τεμάχια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όλα δυτικής κατασκευής.

Δύο από τα εξαρτήματα φέρονται κατασκευασμένα από την STMicroelectronics (με έδρα στην Ελβετία), ενώ τα υπόλοιπα είχαν κατασκευασθεί από αμερικανικούς κατασκευαστές chip, συμπεριλαμβανομένων των Texas Instruments, Analog Devices και Intel.

Όλα τα προϊόντα προορίζονται κυρίως για μη στρατιωτική χρήση, κάποια δε από αυτά είναι αρκετά παλιά.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι ρωσικές εταιρείες το 2023 κατάφεραν να αποκτήσουν πανομοιότυπα ανταλλακτικά με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο Kh-101 του Ιανουαρίου αγοράζοντάς τα στην ανοιχτή αγορά και εισάγοντάς τα μέσω Κίνας.

Πάνω από 50 «ξένα» εξαρτήματα 

Μάλιστα ενώ ρωσικά έγγραφα αναφέρουν ότι τα ανταλλακτικά είναι κατασκευασμένα από δυτικούς κατασκευαστές, όλα ήταν καταχωρισμένα ως κατασκευασμένα στην Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν ή την Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία που παρασχέθησαν στους FT, ένας πλήρης πύραυλος Kh-101 μπορεί να περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά εξαρτήματα μη ρωσικής κατασκευής.

Η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Δευτέρας σε υποδομές και εμπορικά και οικιστικά κτίρια σε όλη την Ουκρανία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 πολίτες και τραυμάτισε περισσότερους από άλλους 190.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευσε το νοσοκομείο και ισχυρίζεται, χωρίς στοιχεία, ότι επλήγη από ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.