Skip to main content

Σε «φόρμα» ο Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ: Υποσχέθηκε 5 νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

REUTERS/Yves Herman

Ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να παραμείνει ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα

Πέντε νέα στρατηγικά συστήματα αεράμυνας δεσμεύτηκε να προσφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις σφοδρές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Στην ομιλία του, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, -ιδιαίτερα δυναμική προκειμένου να  καθησυχάσει και τις ανησυχίες γενικά για την κατάστασή της υγείας του-  ο πρόεδρος αποκάλεσε τη στρατιωτική συμμαχία «πιο ισχυρή από ποτέ» και διαμήνυσε με κάθε δυνατό τρόπο την πίστη του ότι η Ρωσία θα ηττηθεί στον πόλεμο.

Προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία για να δωρίσουν συστοιχίες πυραύλων Patriot καθώς και άλλα συστήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ενώ αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στη σύγκρουση.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται μόλις δύο ημέρες αφότου ρωσικός πύραυλος ισοπέδωσε ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να παραμείνει ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν. Η Ρωσία δεν θα νικήσει. Η Ουκρανία θα επικρατήσει».

Εδειξε «σε φόρμα»

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για περίπου 13 λεπτά με διαυγή φωνή, εμφανώς πιο δυναμική από την «θολή» προφορά και τον συγκεχυμένο τόνο που εμφάνισε κατά τη διάρκεια του debate, και φάνηκε να συνειδητοποιεί απολύτως ότι βρισκόταν στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το δε περιεχόμενο της ομιλίας του φαινόταν αφενός να απευθύνεται προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στο εξωτερικό και αφετέρου στο εσωτερικό ακροατήριο, θέλοντας να δείξει ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην προεκλογική πρόκληση έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη ατυχή τηλεοπτική αναμέτρηση.

Τα νέα συστήματα αεράμυνας

Ο Σάσανκ Τζόσι (Shashank Joshi), αμυντικός αναλυτής του Economist σε δηλώσεις του στο BBC εξήγησε ότι οι συστοιχίες των πυραύλων Patriot είναι μεν «πολύ καλές για τον στόχο κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «χρειάζεται ένα μείγμα συστημάτων».

«Χωρίς ένα μείγμα συστημάτων θα δαπανώνται πολλά χρήματα για απίστευτα ακριβούς πυραύλους αναχαίτισης, όπως είναι για παράδειγμα για το Patriot, απέναντι σε πάρα πολύ φθηνούς εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους. Αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο».