Skip to main content

Ουκρανία: Νέο πλήγμα σε νοσοκομείο, 29 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις – Τι υποστηρίζει η Μόσχα

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως οι ζημιές στο Κίεβο προκλήθηκαν από την πτώση ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, σήμερα Δευτέρα το πρωί.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία το πρωί, βάσει του τελευταίου απολογισμού.

Νέο ρωσικό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων σε ιατρικό κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μερικές ώρες μετά το προηγούμενο χτύπημα σε νοσοκομείο παίδων σε άλλη συνοικία.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να αποφασίσουν γρήγορα να ενισχύσουν την αντιαεροπορική της άμυνα ύστερα από το τεράστιο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σήμερα το πρωί.

Η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι μια τις χειρότερες στα δύο χρόνια πολέμου, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Προειδοποίηση Ζελένκσι για αντίποινα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 40 πυραύλους κατά διάφορων ουκρανικών πόλεων, πλήττοντας ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο και προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες και υποδομές σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, σε δήλωσή του, με προειδοποίησε με αντίποινα.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ, αεροπορικούς βαλλιστικούς πυραύλους και κατευθυνόμενους πυραύλους σε μια συνδυασμένη επίθεση σε ουκρανικές πόλεις, ανακοίνωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Μόσχα: Πλήξαμε στρατιωτικούς στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι οι ζημιές στο Κίεβο, κυρίως στο νοσοκομείο παίδων, προκλήθηκαν από «την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου», ενώ υποστήριξε ότι «έπληξε» σήμερα αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Η Μόσχα χαρακτήρισε «ψευδείς» τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης σε νοσοκομείο του Κιέβου, κάνοντας λόγο για πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία.

Εξάλλου ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από ουκρανικές οβίδες που έπληξαν χωριό στη μεθοριακή ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

ΕΕ: Οι υπεύθυνοι για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι ηη Ρωσία συνεχίζει να στοχοποιεί αδίστακτα Ουκρανούς αμάχους.

«Οι σημερινές αεροπορικές επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες και καταστράφηκε το μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, το Okhmatdyt. Η Ουκρανία χρειάζεται τώρα αεράμυνα» επεσήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν.