Skip to main content

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: Τα ονόματα στο τραπέζι για την πρωθυπουργία και ο ρόλος του Ολάντ

REUTERS/Sarah Meyssonnier
Ολιβιέ Φερό (δεξιά) και Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

Πυρετώδεις διεργασίες για την εύρεση ατόμου κοινής αποδοχής

Στόχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του μεγάλου νικητή στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Γαλλίας, είναι να προτείνει τον υποψήφιό του για την πρωθυπουργία έως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους 5 διαφορετικά κόμματα, με πολύ διαφορετικές – ακόμη και αντικρουόμενες – ιδέες και προτεραιότητες πολιτικής, τα οποία συμμάχησαν στο «και πέντε» της  προκήρυξης των εκλογών, για να ορθώσουν τείχος απέναντι στην ακροδεξιά.

Τον πρώτο στόχο τους τον πέτυχαν, ο δεύτερος τώρα είναι να καταφέρουν να μιλήσουν με ενιαία φωνή, να εκφραστούν από ένα κεντρικό πρόσωπο, ώστε να πείσουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Αριστεράς, του κόμματος της συμμαχίας με τους περισσότερους βουλευτές, είναι η πιο γνωστή προσωπικότητα. Αλλά είναι μία διχαστική φιγούρα και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να πετύχει τους συμβιβασμούς και τις συγκλίσεις που απαιτούνται. Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν λοιπόν να βγουν μπροστά;

Το BBC θεωρεί επικρατέστερους τους ακόλουθους:

  • Μαρίν Τοντελιέ των Οικολόγων
  • Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών
  • Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος
  • Ραφαέλ Γκλουκσμαν

Ο Φρανσουά Ολάντ επιστρέφει

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιστρέφει στη Βουλή και στο πολιτική προσκήνιο. Όπως ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές στο BBC θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, αν και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων ο νέος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να καταργήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό εφόσον βρει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.