Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: «Δεν έχουμε ελπίδες ή αυταπάτες», η πρώτη αντίδραση Κρεμλίνου

«Μικρό καλάθι» κρατάει το Κρεμλίνο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη νίκη της Αριστεράς. Η πρώτη πάντως αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν πως δεν έχουμε «ιδιαίτερες ελπίδες ή αυταπάτες», μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

«Για τη Ρωσία, το καλύτερο θα ήταν μια νίκη για τις πολιτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των διμερών μας σχέσεων. Αλλά προς το παρόν, δεν βλέπουμε τόσο ξεκάθαρα εκφρασμένη πολιτική βούληση σε κανέναν, επομένως δεν τρέφουμε ιδιαίτερες ελπίδες ή αυταπάτες για αυτό το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη γαλλική συνέλευση των 577 εδρών, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να έχει 182 έδρες, η συμμαχία Μαζί του Μακρόν 168 και η Εθνική Συσπείρωση 143. Μείνετε συντονισμένοι για το οριστικό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, παραιτείται, αλλά δεν θα φύγει αμέσως από τη θέση, αφού πρέπει να περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Θα παραμείνω όσο το απαιτεί το καθήκον μου», τόνισε.

Εντός της ημέρας θα έχουμε λογικά τις πρώτες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Το μόνο σχόλιο έως τώρα έχει γίνει από κύκλους του πρακτορείου ειδήσεων AFP, που τονίζουν ότι προέχει η «σύνεση και η ανάλυση των αποτελεσμάτων».
Όλες οι εξελίξεις live εδώ