Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών είναι αναμφίβολα μία μεγάλη ήττα για την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά. Τα κόμματα της Αριστεράς συμμάχησαν και οι πολίτες έδειξαν ότι δεν θέλουν μία ακροδεξιά κυβέρνηση. Έτσι το όνειρο της κατάκτησης της εξουσίας – για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος – έσβησε και μάλιστα με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Η Εθνική Συσπείρωση έμεινε στην τρίτη θέση. Η εξέλιξη αυτή έκανε μερίδα σχολιαστών να πουν ότι η Μαρίν Λεπέν έχει «ξοφλήσει». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Το μήνυμα της κάλπης
Είναι μάλλον πρόωρο να πούμε για οριστική ήττα της γαλλικής ακροδεξιάς. Από τη μία έχουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σταθερά από το 2002, κάθε φορά που η ακροδεξιά πλησιάζει στην εξουσία, η αριστερά αντιδρά και συνολικά η κοινωνία την εμποδίζει. Οι Γάλλοι στην πλειονότητά τους δεν ήθελαν να επιτρέψουν την άνοδο του κόμματος της Λεπέν στην εξουσία. Αυτό μας είπαν στον δεύτερο γύρο.
Από την άλλη είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η διείσδυση της Λεπέν στη γαλλική κοινωνία έχει διευρυνθεί αισθητά, με μεγάλη μερίδα των πολιτών να θεωρεί πλέον την Εθνική Συσπείρωση – χάρη στην αποκήρυξη του πατρός Λεπέν και ένα συνολικό λίφτινγκ που λείανε τις άκρες των θέσεων – mainstream πολιτική δύναμη.
Το μήνυμα άλλωστε του πρώτου γύρου ήταν πως τα παραδοσιακά κόμματα άφησαν πολύ χώρο σε Λεπέν και Μπαρντελά να θέσουν την ατζέντα και να προτείνουν λύση πάνω σε αυτό που καίει περισσότερο από κάθε τι άλλο τους Γάλλους: την κρίση κόστους ζωής.
Το νέο αφήγημα
Η απογοήτευση ήταν έντονη στους κόλπους της Εθνικής Συσπείρωσης χθες το βράδυ. Από σήμερα το πρωί, όμως, προωθείται το αφήγημα της ήττας, που στην πραγματικότητα ήταν… νίκη. Τα στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν ότι το κόμμα αύξησε αισθητά την παρουσία του στη Βουλή (έχει πια 142 βουλευτές), ενώ βλέπει και την κρατική χρηματοδότηση να αυξάνεται.
Στόχος είναι να δείξουν ότι η Λεπέν όχι μόνο δεν έχει ξοφλήσει, αλλά παραμένει σε θέση ισχύος ενόψει της επόμενης μεγάλης μάχης ή καλύτερα του κρίσιμου πολέμου: των προεδρικών εκλογών του 2027. «Έχουν ένα αφήγημα ενόψει του 2027: Μπορούν να πουν ότι η νίκη εκλάπη από μία ανίερη συμμαχία αριστεράς – Μακρόν και εκείνοι παραμένουν η πραγματική εναλλακτική», σχολιάζει στο Politico ο Μπενζαμίν Μορέλ, Γάλλος πολιτικός αναλυτής.
Τονίζουν δε ότι έλαβαν περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που ήρθε πρώτο σε έδρες.
Και τα κρίσιμα ερωτήματα για τη σχέση Λεπέν – Μπαρντελά
Όταν στοχεύεις σε πρωτιά και ει δυνατόν πλειοψηφία και μένεις τρίτος, αρχίζει αναπόφευκτα η γκρίνια. Και μαζί με τη γκρίνια και το blame game. Και αυτή είναι μία διαδικασία που θα μπορούσε να φέρει σε σύγκρουση τη Μαρίν Λεπέν με τον 28χρονο προστατευόμενό της, Ζορντάν Μπαρντελά. Μπορεί ο μαθητής να αμφισβητήσει τη δασκάλα και να διεκδικήσει εκείνος το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2027;
Οι δυο τους φρόντισαν να δείξουν δημοσίως ενότητα. Ωστόσο η υψηλότερη δημοτικότητά του Μπαρντελά στη βάση του κόμματος και η αυξανόμενη ανεξαρτησία του σε θέματα πολιτικής δεν μπορούν να αγνοηθούν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο, η Λεπέν αναγνώρισε τις ιδιότητες του Μπαρντέλα, αλλά είπε ότι εκείνη «του έδωσε μια ευκαιρία».
Όσο για τον Μπαρντέλα, έχει επανειλημμένα πει ότι η Λεπέν είναι η «φυσική υποψήφια» για την προεδρία και ότι δεν θα είναι ο «Εμανουέλ Μακρόν της Μαρίν Λεπέν» — αναφερόμενος στο πώς ο πρόεδρος Μακρόν στράφηκε εναντίον του ευεργέτη του, τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πριν κατακτήσει την προεδρία το 2017.
Ερωτηθείς για μια πιθανή διάσπαση, ο Ζαν Λιν Λακαπέλ, σύμμαχος της Λεπέν, είπε: «Αποκλείεται. Το γεγονός είναι ότι είναι ένα νικητήριο διδύμιο».
Το 2027 είναι μάλλον πολύ νωρίς για τον Μπαρντελά
Σε ιδιωτικές συνομιλίες με το POLITICO, παρόλα αυτά, νυν και πρώην κομματικά μέλη καθώς και σύμμαχοι και των δύο ακροδεξιών ηγετών δεν ήταν τόσο σίγουροι, επισημαίνοντας ότι το brand του Μπαρντελά έχει πια ευρύτερη απήχηση από αυτό της Λεπέν.
«Ορισμένοι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει [τις προεδρικές εκλογές] από τη Μαρίν Λεπέν», είπε βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης», μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Υπάρχει κίνδυνος (ρήξης). Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Το πραγματικό ερώτημα, σχολιάζουν αναλυτές, είναι το πότε θα επιδιώξει τη δική του άνοδο στην εξουσία ο Μπαρντελά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να περιμένει τη Λεπέν να θέσει μία τέταρτη υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027. Και ανάλογα με το αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται στη συνέχεια ακόμη και να επιδιώξει να κάνει το δικό του κόμμα.