Skip to main content

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως απέτρεψε ουκρανική απόπειρα πειρατείας βομβαρδιστικού αεροπλάνου

Φωτ. αρχείου (REUTERS/Chingis Kondarov)

Σύμφωνα με την FSB, «oυκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την πρόθεση να στρατολογήσουν ένα Ρώσο πιλότo έναντι χρηματικής αμοιβής»

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε πως εμπόδισε απόπειρα της Ουκρανίας να οργανώσει την πειρατεία ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3. Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η FSB, «oυκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την πρόθεση να στρατολογήσουν ένα Ρώσο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι χρηματικής αμοιβής και της χορήγησης της ιταλικής υπηκοότητας για να τον πείσουν να οδηγήσει και να προσγειώσει ένα πυραυλοφόρο αεροπλάνο στην Ουκρανία».

Όπως αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημά του, οι παραπάνω αναφορές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της είδησης.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, η Ρωσία έλαβε πληροφορίες που βοήθησαν τις δυνάμεις της να πλήξουν το αεροδρόμιο του Όζερνε στη βορειοδυτική Ουκρανία, πρόσθεσε στη δήλωσή της η FSB. Δεν είναι σαφές πότε έγινε η επιχείρηση, καθώς και τα φερόμενα πλήγματα στο αεροδρόμιο του Όζερνε στο Ζιτομίρ της Ουκρανίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κηρύχθηκαν αεροπορικοί συναγερμοί στην περιφέρεια του Ζιτομίρ. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένης της πλατφόρμας Telegram την οποία χρησιμοποιούν ευρύτατα πολιτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί και στις δύο χώρες για να μεταδώσουν πληροφορίες, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ζιτομίρ. Το Reuters διευκρινίζει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters