Skip to main content

Ερντογάν: Έτοιμος να προσκαλέσει τον Άσαντ «ανά πάσα στιγμή» μετά την προτροπή του Πούτιν

REUTERS

Ο Τούρκος είπε ότι ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, πρότειναν μια συνάντηση με τον Άσαντ

Πρόθυμος να προσκαλέσει στην Άγκυρα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «ανά πάσα στιγμή» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σχετική πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για μια ένδειξη επαναπροσέγγισης, καθώς ο πόλεμος που ξέσπασε το 2011 στη Συρία διέρρηξε τους δεσμούς Άγκυρας – Δαμασκού.

Η Τουρκία είχε αρχικά στόχο να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία. Ωστόσο, αφού υποστήριξε διάφορες ομάδες ανταρτών, η Άγκυρα έστρεψε την προσοχή της στο να αποτρέψει τη δημιουργία αυτού που ο Ερντογάν το 2019 αποκάλεσε «διάδρομο τρομοκρατίας» στη βόρεια Συρία.

Επανεξέταση των σχέσεων με Άσαντ

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τις σχέσεις με τον Άσαντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παρακολούθησε τον αγώνα Ολλανδίας-Τουρκίας, είπε ότι ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότειναν μια συνάντηση με τον Άσαντ στην Τουρκία.

«Τώρα έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόλις ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα έχουμε την ίδια προσέγγιση», είπε ο Ερντογάν.

Των δηλώσεων του Ερντογάν είχαν προηγηθεί τα επεισόδια εις βάρος Σύρων προσφύγων στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.