Skip to main content

Ισπανία: Έξι τραυματίες σε ταυροδρομία στην Παμπλόνα (βίντεο)

REUTERS / Vincent West

Στο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν

Αιματηρός ήταν ο απολογισμός στην πρώτη ταυροδρομία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία.

Συνολικά έξι άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων εκ των οποίων ένας 54χρονος Αμερικανός από τη Νέα Υόρκη χτύπησε έπειτα από πτώση και ένας 37χρονος Ισπανός επλήγη ελαφρά από το κέρατο ενός ταύρου.

Οι παραδοσιακές ταυροδρομίες (encierros) αποτελούν το αποκορύφωμα των εορτασμών και διεξάγονται κάθε πρωί στις 08:00 τοπική ώρα.

Το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες ντύνονται με κόκκινα και άσπρα ρούχα, προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, με τον Αμερικανό συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ να αντλεί έμπνευση από αυτό στο μυθιστόρημά του Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά (“The Sun Also Rises”, 1926).

Για οκτώ ώρες, εκατοντάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Παμπλόνας, διανύοντας μια απόσταση 850 μέτρων και τρέχοντας μπροστά από 6 ταύρους, με στόχο να τους προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κάθε χρόνο τραυματίζονται στις ταυροδρομίες δεκάδες άνθρωποι και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υπάρξει και νεκροί, με τον τελευταίο θάνατο να καταγράφεται το 2009, όταν ένας νεαρός Ισπανός, ηλικίας 27 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από το κέρατο ενός ταύρου. Από το 1911, που άρχισε η καταμέτρηση, τουλάχιστον 16 δρομείς έχουν πεθάνει.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την 6η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τη 14η Ιουλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP