Skip to main content

Αν η Κάμαλα Χάρις πάρει τη θέση του Μπάιντεν, ποιος θα πάρει τη δική της;

Φαβορί και αουτσάιντερ για το εισιτήριο του υποψήφιου αντιπροέδρου, σε περίπτωση που η Χάρις χριστεί υποψήφια πρόεδρος

Μπορεί ο Μπάιντεν να αρνείται πεισματικά να αποσυρθεί από την κούρσα της προεδρίας, αλλά οι πιέσεις τόσο από στελέχη όσο και από χρηματοδότες των Δημοκρατικών συνεχίζονται. Η πρόσφατη συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος δεν πέτυχε να κάμψει τις ανησυχίες για τη σοκαριστική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ. Και η νέα γκάφα του, με την οποία φάνηκε να συγχέει πρόσωπα και καταστάσεις, ενέτεινε τις φωνές υπέρ της απόσυρσής του.

«Παρεμπιπτόντως, είμαι περήφανος που είμαι, όπως είπα, ο πρώτος αντιπρόεδρος, η πρώτη μαύρη γυναίκα… που υπηρέτησε με έναν μαύρο πρόεδρο», είπε, έχοντας προφανώς κατά νου και την Κάμαλα Χάρις – πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρο. Ο ίδιος ήταν βεβαίως αντιπρόεδρος στον πρώτο μαύρο πρόεδρο.

Όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι

Σε περίπτωση που τελικά ο Μπάιντεν υποκύψει στις πιέσεις, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών – εξαιτίας και των πολύ στενών περιθωρίων που υπάρχουν έως τις εκλογές του Νοεμβρίου – είναι η Κάμαλα Χάρις. Αν αυτό τελικά συμβεί, προκύπτει ακόμη ένα ερώτημα: Ποια ή ποιον θα έχει στο πλευρό της ως υποψήφιο αντιπρόεδρο;

Προβεβλημένοι, αλλά… καμένοι

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, έχει υπερασπιστεί σθεναρά τον Μπάιντεν στον απόηχο του καταστροφικού ντιμπέιτ και πραγματοποιεί εκστρατεία για λογαριασμό του στο Πίτσμπεργκ και το Νιου Χαμσάιρ.

Αν και από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών, ίσως να είναι σε μειονεκτική θέση για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου. Θεωρείται λίγο – πολύ καμένο χαρτί. Το ίδιο ισχύει και για τους κυβερνήτες του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις και του Ιλινόις, Τζέι Μπι Πρίτσκερ. Και τούτο γιατί εκπροσωπούν πολιτείες που ούτως ή άλλως θεωρούνται προπύργια των Δημοκρατικών.

Γουίτμερ και Σαπίρο οι πιο λογικές επιλογές

Πιο λογική επιλογή θα ήταν η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ ή ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τζος Σαπίρο, αφού εκπροσωπούν δύο από τις λεγόμενες swing states, αυτές δηλαδή που έχουν ίσες πιθανότητες να κινηθούν προς τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους και επομένως διαδραματίζουν καθοριστική σημασία στην κούρσα. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μπάιντεν να υπολείπεται τους Τραμπ στις συγκεκριμένες πολιτείες – παρόλο που είχε κερδίσει και στις δύο, στις εκλογές του 2020.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Μάλιστα δημοσκόπηση της Emerson έχει δείξει ότι η δημοτικότητα της Γουίτμερ στο Μίσιγκαν είναι 10 μονάδες υψηλότερη από εκείνη του Μπάιντεν.  Ο Σαπίρο έχει επίσης υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Σε δημοσκόπηση του Quinnipiac University το 59% των ερωτηθέντων έκριναν θετικά το έργο του έναντι ποσοστού 40% του Μπάιντεν.

Τζος Σαπίρο

Ποια άλλα ονόματα ακούγονται

O γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ της Τζόρτζια από την άλλη, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στήριξη μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, σε επίσης μία κρίσιμη swing πολιτεία. Έχει κερδίσει δύο φορές τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνουν σε σκληρές μάχες, που κρίθηκαν στο νήμα.

Ράφαελ Γουόρνοκ

Η Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ της Μινεσότα και ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ, θεωρούνται επίσης μεταξύ των πιθανών υποψηφίων να σταθούν στο πλευρό της Χάρις – αν και δεν θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλείς.