Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Τα υπόγεια δίκτυα παραπληροφόρησης

REUTERS/Yves Herman

Τι αναφέρει ανταπόκριση της Nτόιτσε Βέλε λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στη γαλλική επιρκάτεια.

Μια άλλη όψων των -ούτως η άλλως κρίσιμων- γαλλικών εκλογών παρουσιάζει η Ντόιτσε Βέλε σε ανταπόκρισή της.

Πρόκειται για τα έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης που, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, παρουσιάζουν αποχρώσες ενδείξεις για σχέσεις με φιλορωσικά δίκτυα.

Μεταδίδει η Ολυμπία Τσίπηρα:

Μεσάνυχτα χθες, έληξε η προεκλογική εκστρατεία-εξπρές της μίας εβδομάδας για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αφήνοντας πίσω της ένα πλατύ φάσμα εμπειριών με εντάσεις, βία και ανασφάλεια. Με πίκρα επίσης για τους σχεδόν 200 υποψήφιους στη Γαλλία, οι οποίοι αποσύρθηκαν για τη δημιουργία «φράγματος στην Ακροδεξιά». Πίκρα και για τους εκλογείς τους, που δεν ξέρουν πια τι να ψηφίσουν.

Την ένταση της βίας έζησαν όσοι με το σούρουπο έβγαιναν να κολλήσουν αφίσες. Ανάμεσα στα θύματα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό. Δύο μέλη από το επιτελείο της κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Η παραπληροφόρηση σε αυτή την προεκλογική περίοδο ήταν επίσης μαζική, με ξένες παρεμβολές, με τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων, όπως οι υποτιθέμενες ιστοσελίδες από το επιτελείο Μακρόν και κυρίως με ψεύτικες υποσχέσεις, όπως για παράδειγμα τα 100 ευρώ για όποιον θα ψήφιζε το κόμμα του. Αλλά και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία σοκαριστικών εικόνων περί ανεξέλεγκτης μετανάστευσης αποτέλεσε ένα νέο στοιχείο.

Πούτιν, αντισημίτες, νοσταλγοί των Ναζί

Μελέτη του κέντρου Ερευνών CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών) δημοσίευσε στοιχεία για την εκ νέου ανησυχητική διείσδυση φιλορωσικών δικτύων, όπως είχε ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Για την έκθεση μελετήθηκαν εκατομμύρια αναρτήσεων στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, Νταβίντ Σαβαλαριάς, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Μόσχα είναι η «πηγή των προσπαθειών αποσταθεροποίησης των εκλογών». Κάνει λόγο επίσης για «σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ του καθεστώτος Πούτιν και της γαλλικής ακροδεξιάς». Πρόκειται για μια «στρατηγική χαμηλού θορύβου» για την αποσταθεροποίηση της γαλλικής κοινωνίας, υπογραμμίζει.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα «απολωλότα πρόβατα» του Ζορντάν Μπαρντελά, τους υποψηφίους με δηλώσεις ρατσιστικές, αντισημιτικές, συνωμοσιολογικές, που παγώνουν το αίμα των δημοκρατικών. Ο Μπαρντελά τους απέρριψε μεν ξεκάθαρα, χαρακτηρίζοντάς τους «απολωλότα πρόβατα» (brebis galeuses). Στις μνήμες όμως πολλών είναι δύσκολο να σβήσουν τα λόγια ή ακόμη η διάσημη πλέον εικόνα της ξανθιάς υποψήφιας του Καλβαντός με το ναζιστικό πηλήκιο.

Οι αποικίες ήδη ψηφίζουν

Υπενθυμίζεται ότι από τα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι ψηφοφόροι του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα από τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Ακολούθησαν η Γουιάνα, οι Αντίλλες, οι Γάλλοι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο και η Πολυνησία, αλλά και η Νέα Καληδονία το βράδυ.

Εκλογές στη Γαλλία: Ο β’ γύρος ξεκίνησε από τα υπερπόντια εδάφη – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Με πληροφορίες από DW, ΑΠΕ – ΜΠΕ