Skip to main content

Εκλογές στη Γαλλία: Ο β’ γύρος ξεκίνησε από τα υπερπόντια εδάφη – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

EPA/ANDRE PAIN

Οι ψηφοφόροι του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες

Από τα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι ψηφοφόροι του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα από τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Ακολουθούν η Γουιάνα, οι Αντίλλες, οι Γάλλοι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο και η Πολυνησία, κατόπιν η Νέα Καληδονία το βράδυ.

Οι βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζονται ιστορικές, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία η ακροδεξιά στη Γαλλία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λε Πεν και οι σύμμαχοί του δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζοντας 170 έως 210 έδρες, με την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP (155 έως 185 έδρες) και κατόπιν η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (95 έως 125 έδρες).

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν. Το ερώτημα που καλούνται οι Γάλλοι ψηφοφόροι να απαντήσουν είναι εάν τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά θα λειτουργήσει.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα, σηματοδοτήθηκε από επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών. Μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων αύριο το βράδυ, 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στους δρόμους, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP