Διεθνείς ηγέτες συγχαίρουν τον νέο πρόεδρο του Ιράν, μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν.
Μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε τα συγχαρητήριά του στον νέο Ιρανό πρόεδρο.
«Προσδίδω μια μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και του Ιράν και είμαι έτοιμος να εργαστώ με τον πρόεδρο προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η παγκόσμια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και το Ιράν έχουν μια μακρά ιστορία φιλικών σχέσεων και οι διμερείς σχέσεις τους γνώρισαν μια υγιή και σταθερή εξέλιξη (…) εδώ και μισό και πλέον αιώνα», επεσήμανε.
«Ενώπιον των περίπλοκων περιφερειακών και διεθνών καταστάσεων, η Κίνα και το Ιράν στηρίχθηκαν πάντα αμοιβαία, εργάστηκαν από κοινού και συνέχισαν να εδραιώνουν την κοινή στρατηγική εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Αυτό όχι μόνο ωφέλησε τους λαούς των δύο χωρών μας, αλλά συνέβαλε επίσης ενεργά στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος.
Η Κίνα είναι ένας στενός σύμμαχος του Ιράν, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του και ένας εκ των βασικότερων αγοραστών του πετρελαίου του που τελεί υπό κυρώσεις.
Ενίσχυση συνεργασίας θέλει ο Μόντι
«Ανυπομονώ να εργαστώ σε στενή συνεργασία με εσάς για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις θερμές και παλιές διμερείς σχέσεις μας προς το συμφέρον των λαών μας και της περιοχής», έγραψε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Η Τεχεράνη και το Δελχί διατηρούν στενές σχέσεις, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία υπήρξε για πολλά χρόνια ο βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, προτού οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίσουν τις συναλλαγές.
Το Νέο Δελχί πρέπει να βρει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των σχέσεών του με την Τεχεράνη, των δεσμών του με την Ουάσιγκτον (οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι και οι δύο μέλη της συμμαχίας ασφαλείας Quad) και των καλών σχέσεών του με το Ισραήλ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ