Skip to main content

«Ανάπτυξη παντού, αλλά με σκοπό» το μανιφέστο της «Θάτσερ των Εργατικών»

REUTERS/Hannah McKay

Η Ρέιτσελ Ριβς εκφώνησε την πρώτη της ομιλία ως υπουργός Οικονομικών, στο προσωπικό του υπουργείου

Η νέα υπουργός Οικονομίας, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε κατά την πρώτη της ομιλία στο εν λόγω υπουργείο ότι θέλει η οικονομική πολιτική να εστιάζει περισσότερο στις ανάγκες των γυναικών «των οποίων η εργασία συχνά υποτιμάται», μεταδίδει ο Guardian.

Η Ρέιτσελ Ριβς εκφώνησε την πρώτη της ομιλία ως υπουργός Οικονομικών, στο προσωπικό του υπουργείου.

Επιβεβαίωσε ότι η προτεραιότητά της θα είναι η προώθηση της ανάπτυξης (κάτι που η ίδια και ο Κίρ Στάρμερ έχουν πει επανειλημμένα). «Όχι ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης, αλλά ανάπτυξη για έναν σκοπό… Υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας… Απαιτείται σκληρή δουλειά. Είμαι έτοιμη γι’ αυτό».

Σημεία της ομιλίας της

Αλλά η σύντομη ομιλία περιλάμβανε επίσης αποσπάσματα που ανέπτυσσαν με περισσότερες λεπτομέρειες το πώς βλέπει τη δουλειά της. Ακολουθούν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες γραμμές.

  • Είπε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι η οικονομική πολιτική δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των γυναικών «των οποίων η εργασία πολύ συχνά υποτιμάται»: «Είναι επίσης τεράστιο προνόμιο να είμαι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών. Έτσι, κάθε νέα γυναίκα και κορίτσι που το παρακολουθεί αυτό: Ας δείξουμε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες, τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Υπάρχει όμως και μια βαθύτερη ευθύνη: απέναντι στις γυναίκες των οποίων η εργασία πολύ συχνά υποτιμάται, οι οποίες έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της ανισότητας και των οποίων οι ζωές και τα συμφέροντα πολύ συχνά αποκλείονται από τη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Μαζί, θα το αλλάξουμε αυτό».
  • Είπε ότι ήθελε το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών να εστιάζει στα συμφέροντα των απλών ανθρώπων κατά τη χάραξη πολιτικής. Δήλωσε ότι: «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με την πολιτική τους: Ξέρω ότι σε έναν αβέβαιο κόσμο, αν μπορέσουμε να επιτύχουμε τη σταθερότητα, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε θέσει, τότε η Βρετανία μπορεί να αποκομίσει τους καρπούς. Αλλά για τις οικογένειες στο σπίτι – ξέρω ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από γραμμές σε ένα γράφημα. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης του κόστους ζωής και για να γίνει η εργασία αποδοτική. Να ξαναχτίσουμε τις υπηρεσίες υγείας και τα σχολεία μας. Και την προώθηση των ευκαιριών σε κάθε μέρος της Βρετανίας. Θα έχω πάντα στο μυαλό μου τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα μας, των οποίων τα μέσα διαβίωσης, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι προσδοκίες θα αυξηθούν ή θα μειωθούν με βάση τις αποφάσεις που θα λάβουμε εδώ».

Η Ριβς άφησε να εννοηθεί ότι θα θεωρούσε αποτυχία τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών αν δεν επιφέρει ουσιαστική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. «Θα κρίνω τη θητεία μου ως επιτυχημένη αν ξέρω ότι, στο τέλος της, υπάρχουν παιδιά της εργατικής τάξης από απλό υπόβαθρο που ζουν πλουσιότερες ζωές, με διευρυμένους ορίζοντες και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους».

Με πληροφορίες από Guardian

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής