Skip to main content

Νέο λεκτικό ολίσθημα Μπάιντεν: «Περήφανος που υπήρξα η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος σε μαύρο πρόεδρο»

REUTERS/Elizabeth Frantz TPX IMAGES OF THE DAY

Νέα ερωτηματικά προκαλεί η σύγχυση στον λόγο του αμερικανού προέδρου

Το επιχείρημα του Τζο Μπάιντεν ότι η κάκιστη επίδοσή του στο debate της περασμένης εβδομάδας ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο, δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα καθώς ο πρόεδρος υπέπεσε σε νέο λεκτικό ολίσθημα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Φιλαδέλφειας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλησε να αναφερθεί στη συνεργασία που είχε τόσο με την Καμάλα Χάρις όσο και με τον Πρόεδρο Ομπάμα αλλά αυτό που τελικά είπε ήταν το εξής:

«Είμαι περήφανος που ήμουν η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο».

Ο Μπάιντεν προφανέστατα και μπερδεύτηκε καθώς λίγο νωρίτερα έλεγε ότι υπήρξε ο πρώτος (λευκός) αντιπρόεδρος δίπλα σε μαύρο πρόεδρο (Μπαράκ Ομπάμα).

Στην ίδια συνέντευξη είχε επίσης προλάβει (ορθώς) να πει ότι υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος που είχε μια μαύρη γυναίκα ως αντιπρόεδρο καθώς και για το γεγονός ότι είχε διορίσει την δικαστή Κετάνι Μπράουν Τζάκσον ως την πρώτη μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τζετ λαγκ και κρύο

Η νέα γκάφα Μπάιντεν έρχεται λίγη ώρα μετά το ατυχές debate με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία χαρακτηρίστηκε από συγκεχυμένες φράσεις, αμήχανες στιγμές και θολά νοήματα.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ήδη ογκούμενες πιέσεις να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, ενώ δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι ένας στους τρεις Δημοκρατικούς τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Μπάιντεν.

Το στρατόπεδο Μπάιντεν έχει παράσχει πολλές εξηγήσεις για τα μπερδεμένα λόγια, τις χωρίς καθαρό νόημα φράσεις του και τα κενά βλέμματα του προέδρου: Από το τζετ λαγκ και το κρύο έως τους «ανίκανους» συμβούλους και βοηθούς του.

Ωστόσο, πολλοί χορηγοί έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για τα σχετικά με την προχωρημένη του ηλικία προβλήματα του Μπάιντεν.

«Να παραμερίσει»

Την Πέμπτη, η εκατομμυριούχος κληρονόμος Άμπιγκειλ Ντίσνεϊ δήλωσε ότι σταματά τις δωρεές στο Δημοκρατικό Κόμμα έως ότου «πετάξουν τον Μπάιντεν από το χρίσμα».

Οι δηλώσεις της κινούντο στο ίδιο κλίμα με αυτές του συνιδρυτή του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, ο οποίος δήλωσε στους New York Times ότι «ο Μπάιντεν πρέπει να παραμερίσει και να αφήσει νέο και δυναμικό ηγέτη των Δημοκρατικών να νικήσει τον Τραμπ και να μας διατηρήσει όλους ασφαλείς και ευημερούντες».

Ο Μπάιντεν έχει παραδεχθεί ότι ο λόγος του δεν ρέει τόσο «ομαλά» όπως παλιά, αλλά έχει δημόσια υποστηρίξει ότι θα δώσει τη μάχη.

Μεταξύ 10 και 4…

Ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανθρώπους κοντά στον πρόεδρο, είπε ότι ο Μπάιντεν αποδίδει καλύτερα μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα αλλά δυσκολεύεται να λειτουργήσει έξω από αυτό το χρονικό εύρος.

Η γραμματέας επί του Τύπου, Καρίν Ζαν Πιέρ παραδέχτηκε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος «είναι λίγο πιο αργός από ό,τι ήταν παλιά».

Τέλος, ο ίδιος ο Μπάιντεν φέρεται να ομολόγησε σε κυβερνήτες ότι πρέπει να κοιμάται περισσότερο και να σταματήσει να διοργανώνει εκδηλώσεις μετά τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με το CNN και τους New York Times .