Skip to main content

Οι 7 + 1 υποψήφιοι διάδοχοι του Σούνακ και «σωτήρες» των Τόρις

Η Κέμι Μπέϊντνοχ EPA/HOLLIE ADAMS

Τα δυνατά και τα μελανά σημεία των υποψηφίων διαδόχων

Επτά σχετικά άγνωστα εκτός Βρετανίας πρόσωπα και ένας παλαιός γνώριμος αποτελούν τα φαβορί για τη διαδοχή του Ρίσι Σούνακ στο τιμόνι των Συντηρητικών.

Πρώτη και κατά πολλούς φαβορί, η Κέμι Μπέϊντνοχ (Kemi Badenoch). Θεωρείται η αγαπημένη της δεξιάς και έχει εντυπωσιάσει πολλούς στο κόμμα με τη σοβαρή «-όχι-άλλα- αστεία» προσέγγισή της στα πράγματα.

Είχε υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα το 2022 μετά την παραίτηση Τζόνσον και αποκλείσθηκε στον τέταρτο γύρο. Δικαιώματα γυναικών, ζητήματα ισότητας και ταυτότητας ανήκουν στα προνομιακά της πεδία.

Έπεται η κυρία Σουέλα Μπρέιβερμαν (Suella Braverman). Απέκτησε φήμη στο δεξιό κοινό ως η γυναίκα που δεν φοβάται να πει την άποψή της για διαφιλονικούμενα θέματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και για ζητήματα που άπτονται της τάξης και του νόμου.

EPA/TOLGA AKMEN

Το μελανό της σημείο; Η απόλυσή της τον Νοέμβριο του 2023 ύστερα από τα σχόλιά της ότι το να είσαι άστεγος αποτελεί επιλογή τρόπου ζωής.

Ωστόσο η σκληρή στάση της σε θέματα μετανάστευσης έχουν πέραση σε τμήματα των ψηφοφόρων των Τόρις. Προ των εκλογών, η κυρία Μπρέιβερμαν είχε ζητήσει οι Τόρις να συνεργαστούν με το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.

Μετά τη επανεκλογή της εξέπεμψε ένα μήνυμα μεταξύ απολογίας και υπόσχεσης: «Η χώρα αξίζει καλύτερα και θα κάνω τα πάντα για να το πετύχουμε. Πρέπει να σας ακούσουμε και μας μιλήσατε πολύ δυνατά».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τζειμς Κλέβερλι (James Cleverly) συζητείται ανάμεσα στους μετριοπαθείς κύκλους των Τόρις ως ο υποψήφιος που θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα.

Πεπειραμένος κομματικά και κυβερνητικά, ο Κλέβερλι έκανε πολύ θόρυβο στη σύντομη θητεία του με το σχέδιό του για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

EPA/TOLGA AKMEN

Το μελανό του σημείο: Ένα «ανόητο αστείο» – κάπως έτσι το περιέγραψε ο ίδιος απολογούμενος- ότι και λίγο χάπι βιασμού στο ποτό της συζύγου δεν βλάπτει…

Ρόμπερτ Τζένρικ (Robert Jenrick): Έχει διατελέσει σε διάφορους υπουργικούς θώκους και θεωρείτο πιστός στον Σούνακ. Παρότι τοποθετήθηκε στην κυβέρνησή του για να συγκρατήσει τις απώλειες από δεξιά, προκάλεσε θόρυβο όταν παραιτήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του «διατηρώντας τόσες διαφωνίες με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης».

Πέμπτος υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο Τζέρεμι Χαντ (Jeremy Hunt) που προς το παρόν δίνει πάντως μάχη να διατηρήσει την έδρα του. Οι θητείες του σε διάφορους θώκους δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επιτυχημένες.

REUTERS/Toby Melville REFILE

Πρίτι Πατέλ: Μία από τις πλέον παραδοσιακές φιγούρες της δεξιά πτέρυγας του βρετανικού Κοινοβουλίου. Παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον και ήταν δημοφιλής στα κομματικά μέλη των Τόρις. Είχε συμμετάσχει και στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις.

EPA/EUGENE UWIMANA

Το γεράκι της Κίνας

Τομ Τάγκεντχατ (Tom Τugendhat): Θεωρείται από τους μετριοπαθείς Τόρις και είχε λάβει μέρος την κούρσα διαδοχής του Τζόνσον αποκλειόμενος, ωστόσο, νωρίς.

Πρώην στρατιωτικός, θεωρείται ένα από τα σκληρά γεράκια εναντίον της Κίνας αν και περιόρισε τη σχετική ρητορική του όταν μπήκε στην κυβέρνηση.

Λόρδος αουτσάιντερ

Ντέϊβιντ Κάμερον: Ο (Λόρδος) Ντέιβιντ Κάμερον, υπηρέτησε ως ΥΠΕΞ στη κυβέρνηση Σούνακ, σε μια επιστροφή – έκπληξη μετά την παραίτησή του το 2016, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.

REUTERS/Suzanne Plunkett

Το να επιστρέψει ως αρχηγός θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερο σοκ για πολλούς και θεωρείται ένα από ελάχιστα πιθανά σενάρια.

Καίτοι δεν είναι βουλευτής, τεχνικά μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος των Λόρδων.