Skip to main content

Σούνακ: Αναλαμβάνω την ευθύνη, ζητώ συγγνώμη – Θα παραιτηθώ και από την ηγεσία των Τόρις

REUTERS/Phil Noble

«Άκουσα τον θυμό σας» επεσήμανε, επιβεβαιώνοντας ότι θα παραιτηθεί και από την ηγεσία των Τόρις μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες

Την ευθύνη για τη συντριβή των Τόρις στις βρετανικές εκλογές ανέλαβε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Σε δηλώσεις του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σούνακ ζήτησε συγγνώμη τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους βουλευτές των Τόρις που «εργάστηκαν ακούραστα» αλλά δεν εξελέγησαν.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά» σημείωσε.

«Άκουσα τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας» επεσήμανε, επιβεβαιώνοντας ότι θα παραιτηθεί και από την ηγεσία των Τόρις μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

«Είναι σημαντικό, έπειτα από 14 χρόνια στην κυβέρνηση, το Συντηρητικό κόμμα να ανασυγκροτηθεί, αλλά και να αναλάβει με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα τον κρίσιμο ρόλο του στην αντιπολίτευση» σημείωσε.

«Το πιο σημαντικό μου καθήκον ήταν να αποκαταστήσω τη σταθερότητα»

Ο Σουνάκ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό καθήκον που είχε όταν έγινε πρωθυπουργός ήταν να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην οικονομία.

Επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στο επίπεδο-στόχο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται και η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Είπε επίσης ότι η χώρα είναι «τώρα πιο ισχυρή».

«Αξιοπρεπής ο Στάρμερ»

Αναφερόμενος στον ηγέτη των Εργατικών Κιθ Στάρμερ, είπε ότι είναι αξιοπρεπής. «Αυτός και η οικογένειά του αξίζουν την κατανόησή μας καθώς κάνουν την τεράστια μετάβαση στη νέα τους ζωή πίσω από αυτή την πόρτα και καθώς ο ίδιος θα παλέψει με την πιο απαιτητική δουλειά σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο».

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την καλύτερη χώρα στον κόσμο.

Μετά τις δηλώσεις του, ο Ρίσι Σούνακ μετέβη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία στον βασιλιά Κάρολο.