Skip to main content

Στη Μόσχα ο Όρμπαν; Αντιδράσεις μετά τις πληροφορίες για επίσκεψη και συνάντηση με Πούτιν

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ούτε με την Ουκρανία ούτε με τη Ρωσία

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει φήμες για επικείμενη επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσία σήμερα, για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σαρλ Μισέλ, απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χθες δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε την επίσκεψη. Αξιωματούχοι της ουγγρικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε ερωτήματα του Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ορμπάν είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και τον κάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας για να επισπευθεί μια λήξη στον πόλεμο.

Ο Ορμπάν επισκέφθηκε τη Ρωσία το 2022 χωρίς να συναντηθεί με τον Πούτιν, τον οποίο έχει συναντήσει σε άλλες χώρες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Δεν χρειάζομαι εντολή αφού δεν εκπροσωπώ κάτι. Το μόνο που κάνω είναι να επισκέπτομαι εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές που απειλούνται με πόλεμο, ο οποίος είναι απειλητικός και για την ΕΕ και την Ουγγαρία ή έχει αρνητικές επιπτώσεις για αυτές, και να κάνω ερωτήσεις», είπε ο Ορμπάν κατά την τακτική ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί χωρίς να διευκρινίσει αν θα επισκεφθεί τη Μόσχα αργότερα σήμερα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ