Στη Βρετανία οι κάλπες της 4ης Ιουλίου δεν έβγαλαν μεν μεγάλες εκπλήξεις σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, αλλά φέρνουν μία πλήρη ανατροπή του έως τώρα πολιτικού σκηνικού στη χώρα και γράφουν με πολλούς τρόπους ιστορία. Οι Εργατικοί θριάμβευσαν και επιστρέφουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια με τον Κιρ Στάρμερ στον πρωθυπουργικό θώκο και 410 έδρες. Η επίδοσή τους πλησιάζει, αλλά δεν ξεπερνά, εκείνη που είχαν πετύχει με τον Τόνι Μπλερ το 1997.
Τα ρεκόρ
Η πιο βαριά ήττα όλων των εποχών για τους Συντηρητικούς
- Ύστερα από 14 συναπτά έτη στην εξουσία και έχοντας αλλάξει 5 αρχηγούς, οι Τόρις βγαίνουν βαριά πληγωμένοι από την κάλπη. Η επίδοσή τους είναι η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία. Με μόλις 9 έδρες να μην έχουν ακόμη κριθεί, εξασφαλίζουν μόλις 119 έδρες έναντι 410 των Εργατικών. Δείτε πού πήγαν οι χαμένες έδρες των Τόρις.
Περισσότερες γυναίκες από ποτέ
- Η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει περισσότερες γυναίκες βουλευτές από ποτέ, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τις 220 που εξελέγησαν το 2019.
Περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές από ποτέ
- Η βρετανική Βουλή θα έχει περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές από ποτέ. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν είναι μόνο η συντριβή των Συντηρητικών που συνέβαλε σε αυτό. Σε περιοχές με υψηλά ποσοστά Μουσουλμάνων, όπου οι Εργατικοί διεκδικούσαν με αξιώσεις τη νίκη, έχασαν την έδρα από ανεξάρτητους, που είχαν στηρίξει ανοιχτά τους Παλαιστινίους. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Ιστορικές επιδόσεις για τρία κόμματα
- Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Σερ Εντ Ντάβεϊ, ανακοίνωσε πως είναι η καλύτερη επίδοση για το κόμμα εδώ και έναν αιώνα. Για ιστορική επιτυχία έκαναν λόγο και οι Πράσινοι, που εξασφαλίζουν 4 έδρες. Για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή και το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, επίσης με 4 έδρες. Ο ίδιος ο Φάρατζ πήρε το εισιτήριο ύστερα από 7 αποτυχημένες προσπάθειες.
Ρεκόρ αποχής και αθροιστικό ναδίρ για τα δύο μεγάλα κόμματα
- Οι Βρετανοί όπως είπε ο Κιρ Στάρμερ, που θα γίνει ο 58ος πρωθυπουργός της χώρας, ψήφισαν αλλαγή. Αλλά και ένα αξιοσημείωτα μεγάλο ποσοστό δεν ψήφισε καθόλου. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές περιορίστηκε κοντά στο 57% και είναι το χαμηλότερο από το 1950 και το δεύτερο χαμηλότερο από τις γενικές εκλογές του 1885.
- Επιπλέον η συντριπτική ήττα και η απώλεια δεκάδων εδρών από τους Τόρις έχει ως αποτέλεσμα αθροιστικά το ποσοστό Εργατικών και Συντηρητικών να είναι κάτω από το 60% των συνολικών ψήφων. Είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1923.