Skip to main content

Εκλογές στη Βρετανία: Η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για τους Τόρις – Τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός Βουλής

DARREN STAPLES/Pool via REUTERS

Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχασε τελικά την έδρα του, όπως φοβόταν - Αλλά δεν απέφυγε την καταστροφή

Το Συντηρητικό κόμμα περνάει από την κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με μόλις 117 έδρες και περίπου το 24% των ψήφων. Οδεύει προς τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε γενικές εκλογές. Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν εξασφαλίσει 69 έδρες, ενώ το λαϊκιστικό κόμμα Reform UK έχει τέσσερις βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Νάιτζελ Φάρατζ. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, επί μακρόν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Σκωτία, κέρδισε μόνο οκτώ έδρες, μειωμένες κατά 38 από τις τελευταίες εκλογές, και το κόμμα των Πρασίνων πέτυχε ιστορική επίδοση, με 4 έδρες.

Ποιοι Τόρις έχασαν τις έδρες τους

Μεταξύ των προβεβλημένων στελεχών των Τόρις, που δεν θα επιστρέψουν στο κοινοβούλιο αυτόν το μήνα, είναι η πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρντοντ και ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Βρετανικές εκλογές: Έχασε την έδρα της η Λιζ Τρας

Η Τρας, η οποία εκπροσωπούσε το Νοτιοδυτικό Νόρφολκ από το 2010, έχασε από τον υποψήφιο των Εργατικών για περίπου 600 ψήφους. Αναγκασμένη να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από μόλις 49 ημέρες το 2022, είναι η πρώτη πρώην πρωθυπουργός που αποτυγχάνει σε γενικές εκλογές να πάρει το εισιτήριο για τη Βουλή εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Η Μόρντοντ, η οποία υποστήριξε την ηγεσία των Τόρις το 2022 και είχε υποδειχθεί ως μελλοντική υποψήφια, έχασε στην προσπάθειά της να παραμείνει βουλευτής του Πορτσμάουθ Νορθ. Ο Σαπς, βουλευτής του Γουέλγουϊν Χάτφιλντ από το 2005, έχασε επίσης από τους Εργατικούς.

Άλλα ηχηρά ονόματα των Συντηρητικών που μένουν εκτός Βουλής είναι η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, η υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ και τα πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου Τερέζ Κόφι και Σερ Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Οι Εργατικοί που έχασαν από ανεξάρτητους και Πρασίνους

Ορισμένα κορυφαία στελέχη των Εργατικών απέτυχαν επίσης να εκλεγούν. Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Τζόναθαν Άσγουορθ έχασε από έναν φιλοπαλαιστίνιο ανεξάρτητο, ενώ ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού, Τάνγκαμ Ντεμπονέρ,  ηττήθηκε από το κόμμα των Πρασίνων. Από την άλλη ο Τζέρεμι Κόρμπιν, άλλοτε αρχηγός των Εργατικών που αποχώρησε, κέρδισε την είσοδό του στη Βουλή ως ανεξάρτητος. 

Εκλογές στη Βρετανία: Οι Μουσουλμάνοι γύρισαν την πλάτη και στους Εργατικούς

Το καμπανάκι της αποχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 59% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων PA. Ο αριθμός είναι σχεδόν ιστορικό χαμηλό, υποδεικνύοντας το βάθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο Στάρμερ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στο πολιτικό σύστημα. Στις εκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν 67,3% και σε εκείνες του 2017 ήταν 68,8%.