Skip to main content

Εκλογές στη Βρετανία: Οι Μουσουλμάνοι γύρισαν την πλάτη και στους Εργατικούς

REUTERS/Hannah McKay

Κινούνται κυρίως προς τα πράσινα κόμματα - Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στρέφεται στο Reform του Φάρατζ

Υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ οι Εργατικοί κερδίζουν σε αυτές τις εκλογές περισσότερες έδρες από ό,τι θα μπορούσαν να ονειρευτούν μετά τη συντριπτική ήττα του 2019.

Υπάρχει όμως κάτι το παράδοξο, όπως σχολιάζει το BBC. Έχουν εντυπωσιακά κακή απόδοση σε έδρες με μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων ψηφοφόρων. Η ψήφος των Εργατικών μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 10 μονάδες σε έδρες όπου πάνω από το 10% του πληθυσμού προσδιορίζοντας ως μουσουλμάνοι.

Ανεξάρτητοι υπέρ της Παλαιστίνης κερδίζουν έδρες

Αυτός είναι ένας λόγος που οι Εργατικοί έχασαν το Λέστερ Ιστ και ο κύριος ίσως λόγος που ο Τζόναθαν Άσγουορθ, ένας σκιώδης υπουργός των Εργατικών, έχασε το Λέστερ Σάουθ από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Ήταν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο σοκ της εκλογικής νύχτας.

Οι Εργατικοί χάνουν συνολικά 5 έδρες σε περιοχές με υψηλά ποσοστά Μουσουλμάνων: 4 παίρνουν ανεξάρτητοι και 1 έδρα οι Συντηρητικοί. Στο Λέστερ Σάουθ ο Σοκάτ Άνταμ φώναξε «Αυτό είναι για τη Γάζα», κερδίζοντας την έδρα με 979 ψήφους διαφορά. Την περιφέρεια, όπου το 30% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, εκπροσωπούσε επί 13 χρόνια ο Άσγουορθ των Εργατικών.

Στο Λέστερ Ιστ, οι Συντηρητικοί επωφελήθηκαν από την άνοδο των ανεξάρτητων υποψηφίων και ειδικά της Κλόντια Γούεμπι, πρώην στελέχους των Εργατικών, που έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Στο Μπέρμινχαμ επικράτησε ο ανεξάρτητος Αγιούμπ Καν με 507 ψήφους. Συνολικά όσοι επέλεξαν να κάνουν τον πόλεμο της Γάζας κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία τους, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός, κέρδισαν έδαφος.