Skip to main content

Ρίσι Σούνακ: Μια απογοητευτική ετυμηγορία, έχω πολλά να μάθω… Ζητώ συγγνώμη

REUTERS/Temilade Adelaja/Pool

Συνεχάρη τον Κιρ Στάρμερ των Εργατικών για τη νίκη του

Εμφανώς απογοητευμένος, αν και ο ίδιος εξασφάλισε τελικά την έδρα στη Βουλή, ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε την ήττα των Τόρις και τον θρίαμβο των Εργατικών στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. 

Η αναγνώριση της ήττας

«Σε αυτή τη δύσκολη νύχτα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον λαό της εκλογικής περιφέρειας του Ρίτσμοντ και του Νορθάλερτον για τη συνεχή υποστήριξή τους», είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Εκλογές στη Βρετανία: Αλλαγή πολιτικού σκηνικού με Εργατικούς στην εξουσία, Τόρις σε συντριβή και Φάρατζ στη Βουλή

Τα συγχαρητήρια στον Στάρμερ

«Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε αυτές τις γενικές εκλογές και τηλεφώνησα στον Σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρώ για τη νίκη του. Σήμερα, η εξουσία θα αλλάξει χέρια με ειρηνικό και τακτικό τρόπο, με καλή θέληση από όλες τις πλευρές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας δίνει σε όλους εμπιστοσύνη για τη σταθερότητα και το μέλλον της χώρας μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ο βρετανικός λαός εξέδωσε μια απογοητευτική για εμάς ετυμηγορία απόψε, υπάρχουν πολλά να μάθουμε… και αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα».

Και η συγγνώμη

«Στους πολλούς καλούς, σκληρά εργαζόμενους συντηρητικούς υποψηφίους που έχασαν απόψε, παρά τις ακούραστες προσπάθειές τους, την παράδοση και την αφοσίωσή τους στις κοινότητές τους, έχω να πω: Συγγνώμη».

Η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν 410 από τις συνολικά 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

Εκλογές στη Βρετανία: Πώς οι Τόρις έφτασαν από την κυριαρχία στην παρακμή