Skip to main content

Εκλογές στη Βρετανία: Αλλαγή πολιτικού σκηνικού με Εργατικούς στην εξουσία, Τόρις σε συντριβή και Φάρατζ στη Βουλή

REUTERS/Claudia Greco

Ιστορική νίκη για Εργατικούς, ιστορικό ναδίρ συμμετοχής και είσοδος της ακροδεξιάς στη Βουλή - Πλήρης ανατροπή του έως τώρα σκηνικού

Από κάθε άποψη οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου 2024 στη Βρετανία είναι ιστορικές. Οι κάλπες χάρισαν έναν ιστορικό θρίαμβο στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ και μία ιστορική συντριβή στους Τόρις του Ρίσι Σούνακ. Παράλληλα έδωσαν – ύστερα από 7 αποτυχημένες προσπάθειες – το εισιτήριο για τη Βουλή στον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος UK Reform και εκ των πρωτεργατών του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. Και χαρακτηρίστηκαν από ιστορικό ναδίρ συμμετοχής.

Ο θρίαμβος των Εργατικών

Με έναν εν απολύτως προβλεπόμενο, αλλά πάντως ισχυρότατο πολιτικό σεισμό, λοιπόν, οι τεκτονικές πλάκες της βρετανικής πολιτικής μετατοπίστηκαν. Οι Βρετανοί ψήφισαν ηχηρά για τον τερματισμό της 14χρονης διακυβέρνησης των Συντηρητικών και για τη συντριπτική νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Με υπόσχεση για σταθερότητα

Η νίκη των Εργατικών είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί το κόμμα μέχρι πριν και από δύο χρόνια.

Στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2019, είχε βιώσει τη χειρότερη ήττα του σε διάστημα άνω των 80 ετών.

Ωστόσο βρήκε ξανά τον δρόμο προς την εξουσία υπό την καθοδήγηση του Κιρ Στάρμερ – ενός πολιτικού που δεν θεωρείται χαρισματικός, αλλά υπόσχεται σε πολίτες και επιχειρήσεις τόνωση της ανάπτυξης και κάτι ακόμη που λείπει από τη βρετανική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια: σταθερότητα.

Και αλλαγή

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά και την προσωπική του εκλογή, ο Κιρ Στάρμερ, υπογράμμισε ότι η Βρετανία επέλεξε την αλλαγή και δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ, ο οποίος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ», τόνισε.

Η κατανομή των εδρών

Στις 06:30 (ώρα Ελλάδος) οι Εργατικοί είχαν ήδη δει να κρίνονται υπέρ τους 300 έδρες με τους Τόρις να έχουν εξασφαλίσει μόλις 58.

Λίγο μετά τις 07:00 είχαν και επισήμως ανακηρυχθεί νικητές, αφού είχαν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 326 έδρες της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν συνολικά 410 από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Συντηρητικό Κόμμα 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

Ο Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα και συνεχάρη τον Κιρ Στάρμερ και τους Εργατικούς για τη νίκη τους.

Ρίσι Σούνακ: Μια απογοητευτική ετυμηγορία, έχω πολλά να μάθω… Ζητώ συγγνώμη

Η είσοδος του Φάρατζ στη Βουλή

Στην 8η προσπάθειά του για διασφάλιση μιας έδρας, ο Φάρατζ εξελέγη βουλευτής του Κλάκτον. Ο ηγέτης του Reform UK νίκησε τον υποψήφιο των Συντηρητικών, που κρατούσε την έδρα από το 2017, με 21.225 ψήφους (πλειοψηφία 8.405).

Το Reform UK έχει μέχρι στιγμής εκλέξει ακόμη έναν βουλευτή, τον Λι Άντερσον. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί στη Βουλή και το 2019, αλλά με το κόμμα των Τόρις.

Το ιστορικό ναδίρ της συμμετοχής

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1950. Υπολογίζεται στο 57%.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το BBC – με 100 έδρες να έχουν ήδη κριθεί – η συμμετοχή υπολογίζεται σε μόλις 57%. Στις εκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν στο 67,3% και του 2017 στο 68,8%. Να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1990% τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ήταν σταθερά πάνω από το 70%.