Skip to main content

Βρετανικές εκλογές: Συντριπτική επικράτηση των Εργατικών δείχνουν τα exit polls

Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Μια μακριά εκλογική νύχτα περιμένει την Βρετανία, καθώς η εικόνα για τα αποτελέσματα των εκλογών θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στις 6 τα ξημερώματα.  Ωστόσο, το τέλος εποχής για τους Συντηρητικούς στην Βρετανία 14 χρόνια μετά, και η πανηγυρική επιστροφή των Εργατικών, φαίνεται πως είναι προδιαγεγραμμένα, σύμφωνα με τα exit polls.

Ειδικότερα, από τις 650 έδρες του Βρετανικού κοινοβουλίου, οι Εργατικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν 410 βουλευτές –  209 περισσότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές- ενώ οι Συντηρητικοί 131 έδρες, με τον  Κιρ Σταρμερ να γίνεται ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Το κόμμα των Εργατικών μάλιστα έκανε ρεκόρ 23 χρόνων, κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες από όσες έχει εξασφαλίσει οποιοδήποτε κόμμα από το 2001. Ωστόσο  μπορεί να υπολείπονται της πλειοψηφίας που κέρδισε ο Τόνι Μπλερ στις γενικές εκλογές του 1997.

Οι Συντηρητικοί είναι πιθανό να καταγράψουν τον χαμηλότερο αριθμό εδρών και  ποσοστό ψήφων που είχαν ποτέ σε γενικές εκλογές από το 1832.

Στην περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους. Σύμφωνα με την  ΕΡΤNews  θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα χάσει την έδρα του.

«Σας ευχαριστώ» ήταν η πρώτη αντίδραση του Στάρμερ, στο X.

Πιο συγκρατημένη, η αναπληρώτρια επικεφαλής του κόμματος Άντζελα Ρέινερ λέει: «Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά το exit poll είναι απλώς μία έρευνα , οπότε δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα».

Πανηγυρισμοί ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος. REUTERS/Suzanne Plunkett TPX IMAGES OF THE DAY

«Δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα», παραδέχεται υπουργός

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα» δήλωσε στο ραδόφωνο του BBC., o υπουργός Εργασίας των Συντηρητικών Μελ Στράιντ

Όπως είπε “λυπάται πολύ” γιατί  αρκετοί συνάδελφοί του θα χάσουν τις έδρες τους. «Περιμένετε και θα δούμε» ήταν η απάντηση όταν ρωτήθηκε για το αν ο ίδος θα κρατήσει την έδρα του.

Την Τετάρτη ο Στράιντ έγινε πρωτοσέλιδο καθώς παραδέχθηκε ότι θεωρούσε πιθανό να υπάρξει μαζική επικράτηση των Εργατικών, ομολογώντας  την ήττα.

Ο Κιρ Στάρμερ και η σύζυγός του ενώ προσέρχονται να στην κάλπη. REUTERS/Claudia Greco

Μπορεί ο Κιρ Στάρμερ να αλλάξει τη Μεγάλη Βρετανία; To περίεργο σοσιαλιστικό κοκτέιλ και το φάντασμα του Κόρμπιν

Τα άλλα κόμματα

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αναμένεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές, ενώ λιγότερες έδρες από τις 17 που έδιναν οι δημοσκοπήσεις , στις 13, φαίνεται τα πέφτει το ακροδεξιό κόμμα του Φάρατζ (Reform UK).

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα, καθώς το 2019 είχε κερδίσει 48 έδρες.

Πότε θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα, αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν περίπου στις 01.30 ώρα Ελλάδας, με την εικόνα να ξεκαθαρίζει περίπου στις 6 τα ξημερώματα.

Καμία αντίδραση από τις αγορές

Σχεδόν πλήρης αδιαφορία από τις αγορές μετά τα exit polls Η στερλίνα παρέμεινε σταθερή στα 1,27 δολάρια (1 λίρα) ενώ τα επιτόκια που καταβάλλονται για τον κρατικό δανεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμειναν τα ίδια.

Αν το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με τα exit polls, η ηγεσία των Εργατικών θα είναι ευτυχής που δύο χρόνια καθησυχασμού των επιχειρήσεων και των αγορών είχαν ως αποτέλεσμα μόλις και μετά βίας ένα θρόισμα, καθώς οδεύουν προς την κυβέρνηση.

naftemporiki.gr