Skip to main content

Πίνακας που είχε βρεθεί σε πλαστική σακούλα στο Λονδίνο πουλήθηκε για πάνω από 17,5 εκατ. λίρες

Πηγή φωτ.: X/@ChristiesInc

Είχε κλαπεί το 1995

Σε τιμή ρεκόρ δημοπρατήθηκε ένας πρώιμος πίνακας ενός από τους πιο διάσημους ζωγράφους της Ευρώπης, χρόνια αφότου βρέθηκε σε μια τσάντα για ψώνια σε μια στάση λεωφορείου.

Το έργο «Η ανάπαυση στη φυγή στην Αίγυπτο», ένα πρώιμο έργο του διάσημου Ιταλού ζωγράφου του 16ου αιώνα Τιτσιάνο, πωλήθηκε για πάνω από 17,5 εκατομμύρια λίρες στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s. Ήταν το έργο με την υψηλότερη τιμή που πωλήθηκε εκείνο το βράδυ και αποτέλεσε ρεκόρ για οποιοδήποτε έργο του Τιτσιάνο, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.


Οι μακροχρόνιοι ιδιοκτήτες του πίνακα, η οικογένεια ενός Βρετανού ευγενή, διατήρησαν τον πίνακα αφού είχε πωληθεί στο παρελθόν από τον οίκο Christie’s το 1878. Το 1995, ωστόσο, το έργο κλάπηκε από τους τοίχους της εξοχικής κατοικίας της οικογένειας, το Longleat, μαζί με άλλους δύο πίνακες που φέρονται να αγνοούνται ακόμη.

Ο εντοπισμός του πίνακα

Το 2002, ο πίνακας ανακτήθηκε από τον Charles Hill, πρώην ντετέκτιβ της Scotland Yard, ο οποίος πέθανε το 2021. Είχε ανακοινώσει αμοιβή 100.000 λιρών για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ανάκτηση του πίνακα.

Είπε στην Telegraph το 2002 ότι επικοινώνησε μαζί του ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος έβαλε τον Χιλ να τον οδηγήσει μέχρι που έφτασαν σε μια στάση λεωφορείου στο δυτικό Λονδίνο, όπου ένας ηλικιωμένος άνδρας στεκόταν δίπλα σε μια κόκκινη, άσπρη και μπλε τσάντα για ψώνια που περιείχε τον πίνακα.

«Το πρόβλημα με την κλοπή ενός διάσημου πίνακα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον πουλήσεις», δήλωσε ο Hill στην Telegraph. «Αλλά αν προσφερθεί μια λογική αμοιβή, ο πίνακας μπορεί να εμφανιστεί».

Δημοσιεύματα γύρω από την εποχή της ανάκτησης του πίνακα ανέβαζαν την αξία του σε 5 εκατομμύρια λίρες. Πριν από την πρόσφατη πώληση, ο οίκος Christie’s είχε εκτιμήσει ότι ο πίνακας θα πωλούνταν για 15 έως 25 εκατομμύρια λίρες.

Το έργο αυτό δεν ήταν το μόνο κλεμμένο έργο τέχνης που ανακτήθηκε σε κατάσταση που θα μπορούσε να σοκάρει έναν επιμελητή. Το 2003, μια γυναίκα από τη Νέα Υόρκη βρήκε σε έναν σωρό από σακούλες σκουπιδιών έναν πίνακα αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων που είχε κλαπεί περίπου 16 χρόνια νωρίτερα. Και τον Σεπτέμβριο του 2023, ένας πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ που είχε κλαπεί το 2020 βρέθηκε σε μια σακούλα Ikea έξω από το διαμέρισμα ενός ντετέκτιβ τέχνης.

Πηγή: Business Insider