Skip to main content

Αυστραλία: Η γρίπη των πτηνών αναγκάζει τα McDonald’s να περιορίσουν τις ώρες πρωινού

Ο αντίκτυπος της γρίπης των πτηνών στην Αυστραλία γίνεται αισθητός σε όλες τις βιομηχανίες πουλερικών

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει μια κρίση εφοδιασμού με αυγά χάρη στα κρούσματα της γρίπης των πτηνών – και αυτό οδήγησε τα McDonald’s να μειώσουν τις ώρες πρωινού κατά 90 λεπτά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Αυστραλία μάχεται με κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα περίπου 1 εκατομμύριο προσβεβλημένες όρνιθες αυγοπαραγωγής να έχουν υποστεί ευθανασία για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με τον Μάρεϊ Γουάτ, υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Δασών της χώρας.

Επικαλούμενη «προκλήσεις του κλάδου», η McDonald’s ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σερβίρει προσωρινά πρωινό μέχρι τις 10.30 π.μ. αντί για το μεσημέρι σε όλη την Αυστραλία.

«Όπως πολλοί λιανοπωλητές, διαχειριζόμαστε προσεκτικά την προμήθεια αυγών λόγω των σημερινών προκλήσεων του κλάδου», ανέφερε η McDonald’s στη σελίδα της στο Facebook στην Αυστραλία, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «εργάζεται σκληρά με τους Αυστραλούς αγρότες και τους προμηθευτές μας για να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στο κανονικό».

Όριο στην ποσότητα αγοράς αυγών

Τα σούπερ μάρκετ φέρονται επίσης να έχουν περιορίσει τους Αυστραλούς, επιβάλλοντας όριο δύο κουτιών ανά καταναλωτή. Οι αυστραλιανοί κολοσσοί λιανικής Coles και Woolworths φέρεται να επέβαλαν περιορισμούς στο πόσα κουτιά αυγά μπορούν να αγοραστούν σε μία συναλλαγή στις περισσότερες πολιτείες.

Οι καταναλωτές μπορούν να αναμένουν να «δουν κάποια άδεια ράφια βραχυπρόθεσμα», με τις προμήθειες να ανακατευθύνονται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, ανέφερε η αυστραλιανή κυβέρνηση στην τελευταία της ενημέρωση, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία επίπτωση στην προμήθεια κρέατος κοτόπουλου.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ανταποκρίνεται σε κρούσματα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας H7 ή HPAI σε 11 πτηνοτροφικές μονάδες.

Φόβος για ελλείψεις;

Ο αντίκτυπος της γρίπης των πτηνών στην Αυστραλία γίνεται αισθητός σε όλες τις βιομηχανίες πουλερικών, δήλωσε ο Rowan McMonnies, διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου Australian Eggs, σηματοδοτώντας παράλληλα ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν ακόμη.

«Οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν ακόμη πάνω από 20 εκατομμύρια όρνιθες υπό τη φροντίδα εκατοντάδων εκτροφέων αυγών σε όλη την Αυστραλία που θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αυγά στα ράφια», δήλωσε ο McMonnies.

Η υπηρεσία Food Standards Australia New Zealand σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό μέσω των «κατάλληλα προετοιμασμένων» τροφίμων.

«Η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων και είναι ασφαλές να τρώει κανείς σωστά επεξεργασμένο και μαγειρεμένο κρέας κοτόπουλου, αυγά και προϊόντα αυγών», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Πηγή: CNBC