Skip to main content

Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Τα υπέρ και τα κατά μιας αναπάντεχης πιθανής υποψηφιότητας

Ελάχιστα λεπτά αφότου η καταστροφική επίδοση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ πυροδοτούσε πανικό στο Δημοκρατικό κόμμα, η Καμάλα Χάρις βγήκε στο ραδιόφωνο να υπερασπιστεί το «αφεντικό της».

Τον οποίο σύντομα μπορεί να αντικαταστήσει.

Καθώς η υποστήριξη του Μπάιντεν στο κόμμα φυλλοροεί, η αντιπρόεδρός του είναι η βασική υποψήφια για να διεκδικήσει τη θέση του στην κορυφή του Δημοκρατικού κόμματος.

Χθες Τετάρτη η Χάρις είχε γεύμα με τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο στην πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση μετά το ντιμπέιτ.

Από «ok» έως τρόμος

Η προοπτική της ανάδειξής της σε υποψήφια προκαλεί αντιδράσεις στην κορυφή του κόμματος που κυμαίνονται από την αποδοχή μέχρι τον τρόμο.

Αλλά όλοι συμφωνούν ότι το απόλυτο ερώτημα είναι το εξής: θα τα πήγαινε καλύτερα η Χάρις από τον Μπάιντεν -ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Άλαν Πατρίκοφ, χρηματοδότης και επί σειράν ετών δωρητής του Δημοκρατικού κόμματος, δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μπάιντεν -προς το παρόν- αλλά έχει αναθαρρήσει από την προοπτική της Χάρις.

Το σεντούκι

«Είναι ίσως η πιο εύκολη επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν. Νομίζω ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλά τον εαυτό της απέναντι στον Τραμπ», εκτιμά ο Πατρίκοφ.

«Και πλέον είναι μια πραγματική πιθανότητα. Αν με ρωτούσατε πριν από δύο εβδομάδες, δεν θα έλεγα το ίδιο».

Η Χάρις έχει ένα ακόμη άμεσο πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, θα κληρονομούσε τα (εκατοντάδες) εκατομμύρια δολάρια από το προεκλογικό σεντούκι του Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος.

Η «μεταφορά» αυτών των μετρητών σε άλλους υποψηφίους θα ήταν πιο περίπλοκη.

Ωστόσο υπάρχουν και σύμβουλοι επί των χορηγιών που λένε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις εάν ο Μπάιντεν έχριζε τη Χάρις αντικαταστάτριά του.

Αμήχανη και «συνένοχη»

Πολλοί επικρίνουν τη θητεία της ως αντιπροέδρου για τις πολλές αμήχανες δημόσιες εμφανίσεις της.
Άλλοι τη θεωρούν συνένοχη στην κάλυψη της επιδεινούμενης υγείας του Μπάιντεν

«Η Καμάλα δεν είναι η πλέον προτιμώμενη υποψήφια για πολλούς δωρητές, αυτό μπορώ να σας το πω αυτό», είπε ένας εκ των συμβούλων.

Ετερος χορηγός (από τη Νέα Υόρκη) είναι λιγότερο διπλωματικός: «Η Καμάλα θα ήταν καταστροφή. . . Θα ήταν καλύτερα να είχαμε έναν υποψήφιο που μετά βίας μπορεί να μιλήσει».

Και μετά έρχονται τα «φυλετικά» θέματα:
Το να απορριφθεί η Χάρις μπορεί να δυσαρεστήσει τους μη λευκούς ψηφοφόρους. Πόσω μάλλον όταν οι εναλλακτικές που αναφέρονται πιο συχνά – οι κυβερνήτες του Μίσιγκαν και της Καλιφόρνια, Γκρέτσεν Γουίτμερ και Γκάβιν Νιούσομ – είναι αμφότεροι λευκοί.

H πικρία

Πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο Μπάιντεν θα υποστήριζε τον Χάρις για κυρίως τρεις λόγους: Πρώτον για τη δική του πικρία που ο Μπαράκ Ομπάμα τον είχε παρακάμψει το 2015 για να υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον ως διάδοχό του. «Είναι τσαντισμένος που ο Ομπάμα τον παρέβλεψε ενόσω εκείνος ήταν αντιπρόεδρος.

Δεύτερον, γιατί αποτελεί ένα μεγάλο ανάχωμα για μία σειρά λόγων.

Περίεργα ασαφής

Και τρίτον διότι θα ήθελε να αποφύγει ένα χάος στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.
Όσο για την ίδια την Κάμαλα Χάρις:

Σε μια επικοινωνία της με τους ανθρώπους της εκστρατείας της την Τετάρτη ήταν περίεργα ασαφής: «Δεν θα κάνουμε πίσω», είπε. «Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του προέδρου μας. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε».

Με πληροφορίες από Financial Times