Skip to main content

Deepfake η αγορά Bugatti αξίας 4,5 εκατ. ευρώ από τη σύζυγο Ζελένσκι

Hannes Albert/Pool via REUTERS

Η παρασκευή και κυκκλοφορία του βίντεο συνδέεται με ρωσικά δίκτυα παρπληροφόρησης

Deepfake αποδεικνύεται το βίντεο που εμφάνιζε… «μαρτυρία-σοκ», σύμφωνα με την οποία η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγόρασε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ζεύγους στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, μια πανάκριβη Μπουγκάτι Τουρμπιγιόν.

Το βίντεο αποτελεί μέρος του δικτύου παραπληροφόρησης που συνδέεται με τη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση των ΒΒC και CNN.

Το  βίντεο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και εμφάνιζε έναν (ανύπαρκτο) υπάλληλο της αντιπροσωπείας της Bugatti στο Παρίσι να ισχυρίζεται ότι η Ολένα Ζελένσκα αγόρασε το νέο μοντέλο της Bugatti Tourbillon έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στις 7 Ιουνίου.

Το κλιπ έχει βεβαίως πολλές ενδείξεις μιας deep fake παραγωγής από την άτεχνη κοπτοραπιτική έως την περίεργη προφορά και τις κινήσεις του στόματος του ομιλούντος.

Πάνω από 18 εκατ. προβολές

Ωστόσο, πρόλαβε να συγκεντρώσει περίπου 18 εκατομμύρια προβολές μέσα σε 24 ώρες στο X, όπου αναδημοσιεύτηκε από φιλορώσους influencers.

Η Bugatti και η αντιπροσωπεία της στο Παρίσι «κατήγγειλαν κατηγορηματικά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και εξήγησαν:

«Ένας υποτιθέμενος πωλητής μας που ισχυρίζεται ότι ανήκει στο Car Lovers Group δημοσίευσε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα στο οποίο ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Bugatti στο Παρίσι πούλησε ένα όχημα στο προεδρικό ζεύγος της Ουκρανίας (…) Ο όμιλος «αρνείται κατηγορηματικά τόσο την ύπαρξη της συναλλαγής όσο και, κατά συνέπεια, την ύπαρξη του τιμολογίου».