Skip to main content

Politico: Πού είναι ο Μακρόν; Η εξαφάνιση ενός προέδρου

REUTERS/Yves Herman/Pool

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά κομματικά στελέχη άσκησαν πιέσεις να μείνει μακριά από την εκστρατεία ο Μακρόν

Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δημόσιο χώρο φορούσε ένα σκούρο τζάκετ, γυαλιά τύπου Top Gun και ένα μαύρο καπέλο baseball. Η εμφάνισή του παρέπεμπε σε ροκ σταρ, παρατηρεί το Politico. Αλλά για τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί από προσώπου γης.

Πέρα από προγραμματισμένες διεθνείς δεσμεύσεις, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.  «Την περασμένη Κυριακή, αντί ο Μακρόν να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να παρηγορήσει τους τραυματισμένους στρατιώτες του μετά από μια συντριπτική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το Μέγαρο των Ηλυσίων εξέδωσε μια σύντομη δήλωση του προέδρου καλώντας για ενότητα. Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, που έχει ήδη μελανιάσει και χτυπηθεί μετά την ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της», τονίζει το Politico και προσθέτει: «Και η πραγματικότητα είναι ότι οι σύμμαχοί του δεν τον θέλουν στην εκστρατεία: το πρόσωπο του Μακρόν αφαιρείται από κάθε τι που σχετίζεται με την εκστρατεία».

Απομακρονοποίηση

«Του είπαν να σταματήσει [την εκστρατεία]… Και δεν είναι πραγματικά ότι άκουσε το μήνυμά μας, αλλά περισσότερο ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», σχολιάζει στο Politico στέλεχος του κόμματος της Αναγέννησης (Renaissance), που δέχθηκε να μιλήσει υπό καθεστώς ανωνυμίας. « [Ο πρόεδρος] υποτίμησε το πόσο πολύ απογοητεύτηκε το κοινό από την προσωπικότητά του», πρόσθεσε

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά κομματικά στελέχη άσκησαν πιέσεις να μείνει μακριά από την εκστρατεία ο Μακρόν, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχος αποκάλεσε την απαραίτητη «απομακρονοποίηση». Ένας υπουργός παραδέχτηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του προέδρου ήταν «φθαρμένη».

«Για τον τολμηρό 46χρονο πρόεδρο, που τραβά για πάντα τα φώτα της δημοσιότητας, έρχεται με νέες ιδέες, διαταράσσει το status quo, η νέα πραγματικότητα δεν είναι βολική. Όμως, σαν Ναπολέων που αναγκάστηκε να εξοριστεί, ο Μακρόν ετοιμάζει την επόμενη μάχη: να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ηχηρή ήττα που αναμένεται να έρθει την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος ίσως χρειαστεί να εισέλθει σε μια κατάσταση “συγκατοίκησης” με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν», σχολιάζει το Politco.