Skip to main content

NYT: Ο Μπάιντεν εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο απόσυρσης

REUTERS/Brian Snyder

Πρόκειται για μια πρώτη ένδειξη ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται κατά πόσο μπορεί να ανακάμψει έπειτα από το ολέθριο για αυτόν ντιμπέιτ - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να είπε σε έναν βασικό σύμμαχό του ότι γνωρίζει πως μπορεί να μην είναι εφικτό να σώσει την υποψηφιότητά του αν δεν κατορθώσει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι έτοιμος για μια νέα θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, στον απόηχο του καταστροφικού για τον ίδιο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Κατά τον στενό σύμμαχο του Μπάιντεν που επικαλείται το αμερικανικό μέσο –και ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του-, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι επόμενες εμφανίσεις του πρέπει να πάνε καλά.

Ο Τζο Μπάιντεν απέδωσε την εξαιρετικά κακή απόδοσή του στο debate εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στην κούραση μετά από τα απανωτά ταξίδια σε Γαλλία και Ιταλία τον Ιούνιο. Μάλιστα παραδέχθηκε ότι παραλίγο να τον πάρει ο ύπνος στη σκηνή. «Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά είναι μια εξήγηση» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μπάιντεν: Ήμουν κουρασμένος στο debate, δεν έπρεπε να έχω κάνει τόσα ταξίδια

Λευκός Οίκος: «Απολύτως ψευδείς» οι αναφορές

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς, πάντως, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς» τις συγκεκριμένες αναφορές.

Όπως σχολιάζουν οι New York Times, η συζήτηση αυτή που είχε ο Μπάιντεν με τον στενό σύμμαχό του, είναι μια πρώτη ένδειξη ότι σκέφτεται σοβαρά κατά πόσο μπορεί να ανακάμψει έπειτα από το ντιμπέιτ.

Κορυφαίος σύμβουλος του κ. Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε επίσης στους ΝΥΤ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «γνωρίζει καλά την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει».

Και στο βάθος Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος  Καμάλα Χάρις φέρεται ως η πιθανότερη εναλλακτική λύση (ανάγκης ίσως) για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν εάν αποφασίσει να μην συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του, σύμφωνα με επτά ανώτερες πηγές στην καμπάνια του Μπάιντεν, που επικαλείται το Reuters.

Μάλιστα υπάρχουν δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την αντιπρόεδρο να υστερεί μόλις κατά μία μονάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη , η Χάρις υπολειπόταν μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Τραμπ με ποσοστό 42% έναντι 43%, διαφορά που ουσιαστικά βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους των +-3,5 ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, οι Δημοκρατικοί εκφράζονται καυστικά τόσο για την έλλειψη διαφάνειας του Λευκού Οίκου σχετικά με την προφανή αδυναμία του προέδρου όσο και για την αποτυχία του να ανακάμψει μετά το ντιμπέιτ μέσω συνεντεύξεων που θα μπορούσαν να αντικρούσουν τις ανησυχίες ότι δεν είναι πλέον ικανός να υπηρετήσει το αξίωμα.

«Πρέπει να αρχίσει να δείχνει και να σταματήσει να λέει. Διαφορετικά, θα χάσει ακόμη περισσότερους βουλευτές. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», ανέφερε ο ιστότοπος Punchbowl, επικαλούμενος  βουλευτή των Δημοκρατικών.

Ο Τζέιμς Κλάιμπερν, επί σειρά ετών βουλευτής της Νότιας Καρολίνας του οποίου η υποστήριξη ήταν καθοριστική για τη διασφάλιση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν το 2020, είπε ότι θα υποστήριζε μια υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, εάν ο Μπάιντεν παραιτείτο.

Δύο άλλοι Δημοκρατικοί – μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζάρεντ Γκόλντεν από το Μέιν και η Μαρί Γκλουζενκάμπ Πέρεζ από την Ουάσιγκτον εκτίμησαν δημοσίως ότι μετά το ντιμπέιτ θεωρούσαν πως ο Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές του Νοεμβρίου, αυξάνοντας έτσι την πίεση στον Μπάιντεν.