Skip to main content

Τυφώνας Μπέριλ: «Σπάει» τα ρεκόρ μετά την καταστροφική πορεία του στην Καραϊβική

The Agency For Public Information St. Vincent and the Grenadines/Handout via REUTERS

Η Τζαμάικα ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο το νησί

Ο τυφώνας Μπέριλ ανακηρύχθηκε ο ισχυρότερος τυφώνας όλων των εποχών τον Ιούλιο, καταρρίπτοντας το τελευταίο από μια σειρά ρεκόρ, καθώς προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές στην Καραϊβική.

Ο τροπικός κυκλώνας έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ που οι ειδικοί λένε ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς αναπτύχθηκε ταχύτερα και πολύ νωρίτερα μέσα στο έτος από παρόμοια φαινόμενα. Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο και παρουσίασε την ταχύτερη ενίσχυση οποιουδήποτε τυφώνα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου – τυπικά την πιο έντονη περίοδο της περιόδου του Ατλαντικού, η οποία διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου.


Την Δευτέρα, ο Μπέριλ ανακηρύχθηκε τυφώνας κατηγορίας 5 – η υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα τυφώνων Saffir-Simpson, που ανακηρύσσεται όταν οι άνεμοι φτάνουν τα 157 μίλια την ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ή NOAA.

Η επιρροή της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει την ταχύτερη όξυνση των τυφώνων λόγω των θερμότερων υδάτων, δίνοντας στους ανθρώπους λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις τους.

Η NOAA είχε προηγουμένως προβλέψει 85% πιθανότητα για μια “πάνω από το κανονικό” περίοδο τυφώνων το 2024 στον Ατλαντικό. Προέβλεψε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου θα παρατηρηθούν 17 έως 25 καταιγίδες με ονόματα, έναντι 14 κατά μέσο όρο, μαζί με οκτώ έως 13 τυφώνες, πάνω από τον τυπικό μέσο όρο των επτά. Τέσσερις έως επτά από αυτές προβλέπεται ότι θα εξελιχθούν σε μεγάλους τυφώνες, έναντι τριών κατά μέσο όρο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο Ελ Νίνιο, ένα μακροχρόνιο κλιματικό πρότυπο που γενικά ενισχύει τη δραστηριότητα των τυφώνων είτε στον Ειρηνικό είτε στον Ατλαντικό λόγω της θερμοκρασίας του νερού. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου θα αναπτυχθεί μια φάση La Niña, η οποία χαρακτηρίζεται από παράγοντες που περιλαμβάνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ωκεανού στον Ειρηνικό.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ ζέστης

Από εκεί και πέρα, οι θερμοκρασίες των ωκεανών στη λεκάνη του Ατλαντικού βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ ζέστης και τον Μάιο ήταν πιο κοντά στο σύνηθες επίπεδο των τελών Αυγούστου, σύμφωνα με τη NOAA.

Η Τζαμάικα ανακοίνωσε την Τετάρτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο το νησί, καθώς ο Μπέριλ κινούνταν προς τις ακτές της.

REUTERS/Samir Aponte

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, καθώς ο τυφώνας συνεχίζει να επιφέρει καταστροφές. Τρεις άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους στη Γρενάδα και το Καρριάκου, ενώ ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες και δύο θύματα στη βόρεια Βενεζουέλα, ανέφερε το Associated Press.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τζαμάικα

Ο τυφώνας Μπέριλ πλησιάζει την Τζαμάικα. NOAA/Handout via REUTERS

«Κηρύσσω τώρα ολόκληρη την Τζαμάικα σε περιοχή έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 26 του νόμου για τη διαχείριση κινδύνων καταστροφών, για τις επόμενες επτά ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Άντριου Χόλνες σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του τις πρώτες πρωινές ώρες, κηρύσσοντας απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νησί μεταξύ 6 π.μ. και 6 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι ο τυφώνας, ο οποίος αναμένεται να φέρει απειλητικούς για τη ζωή ανέμους, κύμα καταιγίδας και πιθανές πλημμύρες, αναδεικνύει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

«Ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μηδαμινές, η περιοχή μας επωμίζεται το κύριο βάρος των επιπτώσεων της αλλαγής», δήλωσε ο Holness.

Ο τροπικός κυκλώνας έχει ήδη περάσει πάνω από τα νησιά Γρενάδα και Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες. Ένας κάτοικος στο μικρό νησί Union δήλωσε στο BBC ότι «σχεδόν ολόκληρο το νησί είναι άστεγο». Άλλοι ντόπιοι δήλωσαν ότι τα τρόφιμα, το νερό, τα κιβώτια πρώτων βοηθειών και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σε ανεπάρκεια.

Με πληροφορίες από CNBC