Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: «Ποτέ συγκυβέρνηση με τον Μελανσόν», λέει ο Μακρόν – «Ρεπουμπλικανικό ανάχωμα» κατά της Λε Πεν

REUTERS/Violeta Santos Moura «Δεξιά στροφή; Στρίψτε αριστερά», σημειώνει το φέιγ βολάν

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερά και το κέντρο αποσύρθηκαν από τις περιφέρειές τους για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους απέναντι στην Εθνική Συσπείρωση

Παρά την ιστορική της νίκη η Μαρίν Λε Πεν ίσως δυσκολευτεί να της βγουν «τα κουκιά» για αυτοδύναμη κυβέρνηση (δηλαδή να έχει 289 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση), κι αυτό γιατί το «προοδευτικό μέτωπο» αποφάσισε σε αρκετές περιπτώσεις να συνασπιστεί εναντίον της Εθνικής Συσπείρωσης.

Μάλιστα χθες, η κ. Λε Πεν σε ραδιοφωνική της συνέντευξη κατηγόρησε τον Μακρόν για «διοικητικό πραξικόπημα» ύστερα από μια σειρά διορισμών που φέρεται να αποφάσισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, εξηγώντας ότι, την ώρα που ετοιμάζεται για μια κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά, βάζει τους άνδρες του να χρησιμοποιούν το δικαίωμα του διορισμού μέχρι την τελευταία στιγμή. Φωτογράφισε ουσιαστικά τον Τιερί Μπρετόν που τον ξαναθέλει για Επίτροπο ο Γάλλος πρόεδρος.

Στην κ. Λε Πεν απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρισκά Τεβενό, λέγοντας πως (η κ. Λε Πεν) έχει «πολύ κακή κατανόηση του τι συμβαίνει στο Συμβούλιο των Υπουργών» και ότι «ψεύδεται».

Στο δια ταύτα, ένα κύμα υποψηφίων που ήρθαν τρίτοι, από κεντρώα και αριστερά κόμματα αποχώρησαν από τις κούρσες τους εν όψει του β’ γύρου.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερή συμμαχία, Front Populaire, και τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησαν χθες, που έληγε και η προθεσμία, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που θα εμποδίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από την οριστική νίκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του AFP και της Le Monde Monde.

Ωστόσο, μένει να δούμε αν πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν πολιτικούς από κόμματα που δεν υποστηρίζουν —και συχνά απεχθάνονται ενεργά— προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά. Πολλοί μπορεί να καταλήξουν να απέχουν, κάτι που θα βοηθούσε τελικά το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν. Η προσοχή στη Γαλλία στρέφεται επίσης τώρα στο πώς θα ανταποκριθούν οι πολιτικοί ηγέτες στο πιθανό αποτέλεσμα ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου.

Bloomberg: Διαλύει την ευρω-ομάδα της η Λε Πεν;

«Ποτέ με την Ανυπότακτη Γαλλία», διαμηνύει η πλευρά Μακρόν

Εδώ λοιπόν έρχεται και το πραγματικό πρόβλημα του Γάλλου προέδρου: Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μακρόν, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει συνασπισμός με τη La France Insoumise». Με τον ίδιο τρόπο που λέμε ότι δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος στο RN, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του LFI σε μια κυβέρνηση/συγκατοίκηση.

Ομοίως ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν και φέρελπις «δελφίνος», διεμήνυσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν θα ψηφίσει ποτέ για το RN, ούτε για το LFI».

Λιγότερες από 100 περιφέρειες

Υπήρχαν περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες όπου τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Κυρίως πρόκειται για υποψηφίους του Rassemblement National, του Λαϊκού Μετώπου και του Ensemble, του συνασπισμού δηλαδή του Μακρόν.

Το κύμα των αποχωρήσεων σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον λιγότερες από 100 περιφέρειες με τρεις υποψηφίους που θα είναι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ εμφανίστηκε σε ανοιχτή αγορά και έκανε πρόποση «για τη νίκη». «Πρέπει να αποτρέψουμε να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία η “Εθνική Συσπείρωση” γιατί θα ήταν – και το λέω από τα βάθη της καρδιάς μου – τρομερό για τη χώρα και τους Γάλλους».

Χαμός στους Ρεπουμπλικανούς

Μέσα σε όλα, υπάρχουν και οι Ρεπουμπλικανοί. Εκεί ο πρόεδρος του ιστορικού αυτού κόμματος, Ερίκ Σιοτί, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει τον Ζορντάν Μπαρντελά. Ο Ξαβιέ Μπερτράν όμως, σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και πρώην υπουργός αποφάσισε να υποστηρίξει κομμουνιστή υποψήφιο στην περιφέρεια Seine-Maritime στον δεύτερο γύρο.

Το 66%

Ο Ερίκ Σιοτί ζήτησε άμεσα να εκκινήσουν διαδικασίες για την αποπομπή του για να λάβει την δηκτική απάντηση: «Ξέρουμε όλοι γιατί (ο Σιοτί) στηρίζει το RN. Θέλει υπουργική θέση».