Skip to main content

Lego ξεβράζονται στις παραλίες της Κορνουάλης εδώ και 27 χρόνια

Όταν δυνατό κύμα χτύπησε πλοίο

Στις παραλίες της Κορνουάλης μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα από απλά κοχύλια.

Κομμάτια Lego με θέμα τον ωκεανό, όπως χταπόδια, εξοπλισμός καταδύσεων, φάλαινες, βατραχοπέδιλα , φύκια, σχεδίες, σωσίβια, δελφίνια και δράκοι, είναι μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων κομματιών Lego που χάθηκαν στη θάλασσα όταν το container Tokio Express χτύπησε ένα δυνατό κύμα, με αποτέλεσμα εμπορεύματα να πέσουν στη θάλασσα.

Από το πλοίο χύθηκαν πέντε εκατομμύρια κομμάτια Lego στο νερό, τα περισσότερα από τα οποία ξεβράζονται ακόμη. Η συλλογή αυτών των πλαστικών κομματιών Lego αιχμαλώτισε τις καρδιές και το μυαλό των ντόπιων λίγο μετά το ατύχημα, ειδικά των παιδιών που έκαναν και διαγωνισμό για το ποιος θα βρει τα περισσότερα κομμάτια.

Το Tokio Express ήταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων νηολογημένο στο Αμβούργο. Ναυπηγήθηκε το 1973 και αρχικά ανήκε στην Hapag-Lloyd. Άλλαξε χέρια και εξαγοράστηκε από τη Westwind International το 1997 και τη Falani το 1999 προτού γίνει σκραπ το 2000.

Tracey Williams

Great Lego Spill

Στις 13 Φεβρουαρίου 1997, το πλοίο της Lego Tokio Express είχε αποπλεύσει με προορισμό τη Νέα Υόρκη από το Ρότερνταμ όταν χτυπήθηκε από ένα κύμα με ταχύτητα 32 χλμ. από το Land’s End, ένα ακρωτήριο στη δυτική Κορνουάλη.

Το Tokio Express έγειρε επικίνδυνα προς τη μία πλευρά κατά 60 μοίρες και στη συνέχεια 40 μοίρες προς τα πίσω, χάνοντας 62 εμπορευματοκιβώτια. Ανάμεσά τους ήταν ένα κοντέινερ με περίπου πέντε εκατομμύρια κομμάτια Lego, τα περισσότερα φτιαγμένα για κιτ παιχνιδιών με θέμα τις θαλάσσιες περιπέτειες.

Κανείς δεν ξέρει πώς άνοιξε το κοντέινερ, αλλά απελευθέρωσε πολύχρωμα κομμάτια Lego που ξεβράζονται ακόμη στις παραλίες της Κορνουάλης.

Τα κομμάτια LEGO περιείχαν 418.000 πλαστικά πτερύγια κολύμβησης, 13.000 όπλα, 4.200 χταπόδια, φύκια, δράκους, κούκλες, 97.500 κοντέινερ, 26.600 σωσίβιες λέμβους, 88.316 δέσμες πλαστικών λουλουδιών, πάνω από 18.000 κομμάτια για υφάλους και κάστρο.

Αυτά τα κομμάτια πλαστικού έχουν επιβιώσει στα νερά που ακόμη και το 2024, 27 χρόνια μετά το ατύχημα, γνωστό και ως Great Lego Spill, οι άνθρωποι τα βρίσκουν σε παραλίες ή ακτές στην Αγγλία και μέχρι την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Τα παιχνίδια έχουν διατηρήσει το σχήμα και το χρώμα τους και συχνά ξεβράζονται στην ξηρά ή πιάνονται σε δίχτυα ψαρότρατας. Μάλιστα, τα κομμάτια λέγεται ότι έχουν διανύσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Tracey Williams

Ορισμένα κομμάτια, όπως τα χταπόδια και οι πράσινοι δράκοι, λέγεται ότι είναι σπάνια και περιζήτητα από τους ντόπιους και τους συλλέκτες, ενώ άλλα κομμάτια, όπως τα λουλούδια ή τα φύκια, συνήθως αποστέλλονται για ανακύκλωση.