Skip to main content

Γερμανική Βουλή: Ερχονται αυτόματα και αυστηρά πρόστιμα για θορυβούντες και άτακτους βουλευτές

EPA/CLEMENS BILAN

«Υπάρχουν πολίτες που μας κατηγορούν ότι συμπεριφερόμαστε χειρότερα και από νταήδες σε παιδική χαρά».

Νέες, αυστηρότερες ποινές για βουλευτές με προβληματική ή μη κόσμια συμπεριφορά, θεσπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Στόχος είναι να αντιμετωπίσει πολιτικούς που διακόπτουν τις συνεδριάσεις με ύβρεις και πάσης φύσεως επιθετική συμπεριφορά, καθώς παρατηρείται άνοδος τέτοιων κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια εντός της αίθουσας συνεδριάσεων.

Οι σχετικές προβλέψεις -που θα στοχεύουν ιδιαίτερα όσους βουλευτές υποτροπιάζουν– αποτελούν πρόταση του τριμερούς συνασπισμού του καγκελαρίου Σολτς και αναμένεται να ψηφιστούν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτόματα πρόστιμα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται αυτόματα εάν ένας βουλευτής εισπράξει τρεις παρατηρήσεις για επαναφορά στην τάξη μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

H Μπάρμπελ Μπας, πρόεδρος της γερμανικής Βουλής (και μέλος των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς) ζητεί να διπλασιαστεί το ποσό «ώστε να πονάει πραγματικά», με πρόστιμα που θα ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ και θα φθάνουν στα 4.000 ευρώ.

Και αποβολή

Η τελική ποινή θα επιτρέπει στον ομιλητή να αποβάλει τους βουλευτές από την αίθουσα, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας, είπε η Μπας που επιδιώκει και την έγκριση της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο μέτρο.

Το οποίο, όπως λέει, σκοπεύει να στείλει ένα μήνυμα σε μέλη του κοινοβουλίου με κακή συμπεριφορά για να τους δείξει ότι «η συμπεριφορά τους αηδιάζει τον κόσμο».

Χειρότερα από νταήδες

Η Μπας έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι λαμβάνει συχνά επιστολές από πολίτες και ακροατήριο των συνεδριάσεων που «κατηγορούν εμάς τους βουλευτές ότι συμπεριφερόμαστε χειρότερα και από νταήδες σε παιδική χαρά».

Η ίδια  θα ήθελε επίσης να δει να επιβάλλονται πρόστιμα και σε βουλευτές που βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν συναδέλφους τους δημοσιεύοντας κατόπιν το υλικό στο διαδίκτυο με προφανή σκοπό να τους δυσφημίσουν.

«Απώτερος στόχος δεν πρέπει να είναι να τιμωρηθούν οι βουλευτές, αλλά να τους υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με σεβασμό, μια συνήθεια που όλο και περισσότερο σπανίζει», καταλήγει η Μπας.