Skip to main content

NYT: Ο στρατός του Ισραήλ θέλει κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Νετανιάχου: Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν το Ισραήλ επιτύχει όλους τους στόχους του», σχολίασε ο Νετανιάχου

Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, υπό τον φόβο επέκτασης της σύρραξης και στον Λίβανο, τάσσεται η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παραμονή της Χαμάς στην εξουσία επί του παρόντος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού που επικαλούνται οι ΝΥΤ, μια εκεχειρία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας υποστήριξαν επίσης, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ότι οι δυνάμεις τους χρειάζονται χρόνο για να ανασυνταχθούν σε περίπτωση που ξεσπάσει χερσαίος πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Μια εκεχειρία με τη Χαμάς θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Όπως σχολιάζει το αμερικανικό μέσο, δεν είναι σαφές αν η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έχει εκφράσει αυτές τις απόψεις της απευθείας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ωστόσο δημοσίως στελέχη του στρατού έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους.

Νετανιάχου: Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε όπλα, συνεχίζουμε  μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των ΝΥΤ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «δεν γνωρίζω ποιες είναι αυτές οι ανώνυμες πηγές» και υπογράμμισε ότι «αυτό (σ.σ. κατάπαυση του πυρός) δεν θα συμβεί».

«Δεν θα υποκύψουμε στις σειρήνες της ηττοπάθειας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν το Ισραήλ επιτύχει όλους τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Σημείωσε επιπλέον ότι οι στόχοι της πολιτικής ηγεσίας έχουν μεταφερθεί στον στρατό, ο οποίος έχει όλες τις δυνατότητες για να τους εκπληρώσει. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέψευσε ότι ο στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις σε όπλα και στελέχη.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει όλους τους στόχους του πολέμου.