Skip to main content

Ντ. Κουλέμπα: Πρέπει να πιέζουμε συνεχώς, ακόμη και τους φίλους μας

REUTERS/Tiksa Negeri

«Αναγκαίο να μην υπάρχει στρατηγική εξόδου, σχέδιο Β. Το σχέδιο Β είναι αυτό που σκοτώνει το σχέδιο Α» είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ με παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist.

«Στόχος μας είναι η επιβίωση και η νίκη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα με παρέμβασή του μέσω βιντεοκλήσης στο 28th Annual Economist Government Roundtable  και στην συζήτηση με θέμα «Γεωπολιτικοί πόλεμοι: Ποιες οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ειρήνη».και υπογράμμισε την ανάγκη για μια παγκόσμια συμμαχία που θα στηρίξει τον αγώνα της χώρας.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, η χώρα του ζει στον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια και «βιώνοντας μιας πλήρους κλίμακας επίθεση έπρεπε να επανεπινοήσει πολλά πατήματα στο πεδίο των μαχών και της διπλωματίας»

Η πολεμική διπλωματία, όπως ανέφερε, έχει κάποιους κανόνες. «Πρέπει να έχουμε πείσμα να μη σταματάμε ποτέ, να πιέζουμε ακόμη και τους φίλους μας. Πρέπει να προάγουμε τη συνεργασία με διαφορετικούς θεσμούς. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι διπλωμάτες σε καιρό πολέμου θα πρέπει να είναι ευέλικτοι».

Τόνισε δε την ανάγκη να μην υπάρχει στρατηγική εξόδου, σχέδιο Β, το σχέδιο Β είναι αυτό που σκοτώνει το σχέδιο Α. Οι διπλωμάτες σε καιρό πολέμου πρέπει να μένουν πιστοί στο αρχικό σχέδιο.

«Είμαστε ένα έθνος σε καιρό πολέμου και μαχόμαστε να επιβιώσουμε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το παρόν και να προβλέπουμε το μέλλον. Εδώ παλεύουμε για το δικό μας μέλλον».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στο να στηρίξει κανείς τη νίκη της Ουκρανία έναντι της Ρωσίας», υπογράμμισε. «Αν επιτρέψουμε τη νίκη της Ρωσίας θα οδηγήσει σε παγκόσμιες συγκρούσεις. Οι σύμμαχοι της Ρωσίας θα δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλα κομμάτια της ηπείρου.»

«Όσοι μας στηρίζουν πολλές φορές μας πρότειναν σχέδιο Β, εμείς όμως επιμένουμε στο σχέδιο Α γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δε θα πρέπει να φοβόμαστε την κλιμάκωση του Πούτιν όταν λαμβάνουμε αποφάσεις», τόνισε και επανέλαβε το αίτημα της Ουκρανίας για ενίσχυση της αεράμυνας.

«Έχοντας υπόψιν τον αγώνα του 1821, εμπνεόμαστε από την κραυγή των Ελλήνων «ελευθερία ή θάνατος», τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως «είμαστε ευγνώμονες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βοήθεια που παρέχει».

«Μέσα από συλλογική δράση θα επικρατήσουμε», υπογράμμισε.

«Αν νικήσει η Ρωσία αυτό θα απελευθερώσει ένα κύμα συγκρούσεων»

«Κανένας πόλεμος δε διαρκεί για πάντα, αυτό μας έχει δείξει η ιστορία. Δε θεωρώ ότι υπάρχει οποιοσδήποτε στον κόσμο που μπορεί να προβλέψει πώς η κατάσταση θα εξελιχθεί», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν κερδίσει η Ουκρανία η κατάσταση θα είναι ξεκάθαρη. Σταθεροποιείται η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αν νικήσει η Ρωσία αυτό θα απελευθερώσει ένα κύμα συγκρούσεων

Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι κάθε φορά που συνέβη κάτι τέτοιο το τίμημα ήταν πολύ υψηλό».

Ανέφερε δε πως οι θεωρητικές συζητήσεις είναι σημαντικές αλλά πολλές φορές επιβραδύνουν τη λήψη αποφάσεων.

«Στο ΝΑΤΟ, βρισκόμαστε σε ενεργό διάλογο με όλους τους συμμάχους μας βλέπουμε ότι υπάρχει θετική πρόοδος», τόνισε. «Όμως θα είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της σύσκεψης κορυφής αν η πολυπλοκότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν επιτρέψει στην Ουκρανία να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας», κατέληξε.