Skip to main content

Γερμανία – Πολωνία: Κοινό σχέδιο δράσης με επίκεντρο την άμυνα – Τουσκ: Το Βερολίνο ηγέτης για την ασφάλεια της Ευρώπης

Φωτ. REUTERS/Lukasz Glowala

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η Πολωνία

Κοινό σχέδιο δράσης με επίκεντρο την άμυνα υπέγραψαν η Γερμανία και Πολωνία, επαναβεβαιώνοντας τη στρατιωτική συνεργασία τους.

«Θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε διατλαντική πολιτική ενότητα και μια βέλτιστη στρατιωτική παρουσία των Βορειοαμερικανών συμμάχων στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του ανατολικού σκέλους», αναφέρεται στο σχέδιο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε κυβερνητικό επίπεδο για να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της επισκευής και συντήρησης των αρμάτων μάχης Leopard 2.

Η Πολωνία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου για μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα, την European Sky Shield Initiative, αναφέρεται στο σχέδιο.

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η Πολωνία.

Στη Βαρσοβία ο Σολτς

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ της πολωνικής και της γερμανικής κυβέρνησης έπειτα από έξι χρόνια.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Σολτς, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι η ηγέτιδα χώρα για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Σολτς συμφώνησε ότι «η ασφάλεια της Πολωνίας είναι και ασφάλεια της Γερμανίας», σύμφωνα με το AFP.

«Αυτό σημαίνει ακριβώς ότι εμείς (η Πολωνία και η Γερμανία) θέλουμε να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Βαλτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην προστασία της ανατολικής πλευράς της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «η Γερμανία γνωρίζει την σοβαρότητα της ενοχής της, την ευθύνη της για τα εκατομμύρια των θυμάτων της γερμανικής κατοχής».