Skip to main content

Βρετανικές εκλογές: «Πιο πιθανό να χτυπήσει κεραυνός δεύτερη φορά στο ίδιο σημείο παρά να βγει ο Σούνακ»

REUTERS/Suzanne Plunkett

Στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες, ο Σούνακ θεωρεί ότι έχει κάνει καλή εκστρατεία

Δυο ημέρες έμειναν, πριν η Μ. Βρετανία αλλάξει (ή όχι) ηγεσία. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των προεκλογικών εκστρατειών τους.

Στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί έχουν «κεφάλι» 20 μονάδων (41%-21%) των Τόρις.

Ο Σούνακ που θα έχει μια πολύ φορτωμένη ημέρα σήμερα, θα την ολοκληρώσει με συγκέντρωση στο Λονδίνο. Θα προσπαθήσει και πάλι να εντυπώσει στο μυαλό των ψηφοφόρων του τον κύριο φόβο του: μια «υπερ-πλειοψηφία» των Εργατικών.

Μάλιστα προσπαθούσε να κάνει και λογοπαίγνιο χαρακτηρίζοντας τον Στάρμερ – Sir Sleepy (σ.σ. ο Στάρμερ έχει τον τίτλο του Σερ), αλλά δεν έπιασε.

Πάντως ο Σούνακ αρνείται ότι δεν έχει κάνει σωστή προεκλογική εκστρατεία.

«Οι εκλογές είναι επιλογή, είναι επιλογή μεταξύ διαφορετικών κομμάτων και η άποψή μου είναι εάν οι δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνουν πιστευτές και οι Εργατικοί κερδίσουν μια μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό θα τους κάνει ανεξέλεγκτους, θα μας επιβαρύνουν με φόρους, προσθέστε και τη μετανάστευση», είπε σε συγκέντρωση.

Ο Σουνάκ εμφανίστηκε επίσης ενθουσιασμένος σχετικά με την εκστρατεία που διεξήγαγε, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν άλλαξαν υπέρ του. «Η δουλειά μου είναι να επικεντρωθώ στην ουσία. Να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι αν είμαι αρκετά τυχερός να συνεχίσω ως πρωθυπουργός τους, τι σκοπεύω να κάνω για αυτούς».

Σε ένα δείγμα βρετανικού φλέγματος, ο καθηγητής Τζον Κέρτις είπε στο BBC ότι «περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει κεραυνός δύο φορές στο ίδιο μέρος», παρά να κερδίσει ο Σούνακ τις εκλογές.

REUTERS/Phil Noble/Pool

«Ισχυρή εντολή» ζητά ο Στάρμερ

Ο ηγέτης των Εργατικών θα κάνει τρεις στάσεις ακόμη σε όλη τη χώρα. Ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών θα ήταν καλή για τη Βρετανία και καλεί σε μια ισχυρή πλειοψηφία.

«Το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία πλούτου», λέει. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα εδώ και 13 χρόνια».

«Είναι η αλλαγή νοοτροπίας για την οποία μιλήσαμε. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή εντολή για αυτό; Ναι, το κάνουμε. Επειδή αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολες και η αίσθηση ότι ολόκληρη η χώρα θέλει αυτές τις αλλαγές είναι σημαντική».

Όσο μεγαλύτερη είναι η πλειοψηφία, τόσο το καλύτερο. «Καλύτερα για τη χώρα. Γιατί σημαίνει ότι μπορούμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να συνεχίσουμε στην αλλαγή που χρειαζόμαστε».

Ζόρια για τον Φάρατζ

Εν τω μεταξύ, το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ γενικώς προσπαθεί να «μαζέψει» διάφορες γκάφες ή και χοντράδες υποψηφίων του (και ενίοτε και του ίδιου).

Οι Times αποκάλυψαν αθυρόστομα -αν και χωρίς μεγάλη ποικιλία– σχόλια του Ρόμπερτ Σμιθ, του υποψηφίου του κόμματος, τα οποία περιείχαν ύβρεις κατά γυναικών, μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον , η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

REUTERS/Hollie Adams

Ο Σμιθα ποκάλεσε τη Λαγκάρντ «επικεφαλής σκύλα (bitch) των παγκοσμιοποιητών» και είπε ότι η Ρόουλινγκ ήταν μια «άγρια σκύλα». Είπε επίσης ότι το σύμβολο του ουράνιου τόξου που χρησιμοποιήθηκε σε αφίσες υποστήριξης του NHS κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ήταν «η νέα σβάστικα».

Σε μια ανάρτηση από το 2016, είχε πει για τη Στέρτζον: «Αφού ο μεγάλος Ντέιβιντ Άτενμπορο νομιμοποίησε τις εκκλήσεις για πυροβολισμούς πολιτικών ηγετών, γιατί να μην ξεκινήσουμε με αυτή τη σκύλα;». Το 2020, την αποκάλεσε «ανόητη σκύλα που σέρνεται».

Ο Φάρατζ έχει ζητήσει στο παρελθόν συγγνώμη για υποψηφίους που «δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ να είναι εκεί». Αλλά…