Skip to main content

Λε Πεν: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά δεν έχει νόημα χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

REUTERS/Benoit Tessier

«Δεν έχει νόημα όμως να μην μπορούμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα πολιτική»

Στην τελική ευθεία για τον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία και η Μαρίν Λε Πεν διαμηνύει ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να πάμε σε κυβέρνηση αν δεν μπορούμε να δράσουμε».

Ο Ζορντάν Μπαρντελά είχε ανακοινώσει ότι θα αρνιόταν να γίνει πρωθυπουργός αν το Rassemblement National RN δεν έπαιρνε την απόλυτη πλειοψηφία. Η Λε Πεν δήλωσε στο FranceInfo ότι δεν επιθυμεί να κυβερνήσει «αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική που ακολουθείται» και αν αυτό σημαίνει ότι «θα γίνουμε κυβέρνηση για να έχουμε ένα υπουργείο».

Αλλά «θέλουμε να κυβερνήσουμε», επέμεινε.

Ο πιο ανόητος πολιτικός

Σε περίπτωση που το RN κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη», διαβεβαίωσε η Λε Πεν.

«Αυτή η κυβέρνηση θα είναι πλήρης, ικανή, θα αποτελείται από ανθρώπους του RN και ανθρώπους που συμμετείχαν μαζί μας» στην εκλογική νίκη, καθώς και «ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών». Η επικεφαλής των βουλευτών του RN από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την κυβέρνηση, ούτε να προεδρεύσει της Εθνοσυνέλευσης, αλλά να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του RN.

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα

Μέχρι σήμερα το απόγευμα θα μάθουμε ποιοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τον β’ γύρο προκειμένου να στηρίξουν κάποιον ή κάποια με περισσότερες πιθανότητες να μπλοκάρει το RN.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους του που ήρθαν στην τρίτη θέση στις εκλογικές περιφέρειες όπου το RN ήρθε πρώτο. Οι οδηγίες είναι λιγότερο σαφείς στο προεδρικό στρατόπεδο, που χωρίζεται μεταξύ των υποστηρικτών του «ούτε του Λαϊκό Μέτωπο ούτε του RN» και εκείνων που τάσσονται υπέρ ενός «μπλόκου» κατά του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών (LR), δεν υπάρχουν οδηγίες…

Στις εκλογές του 2012, με τη συμμετοχή στο 57%, έγιναν 34 λεγόμενοι «τριγωνικοί» (triangulaires) επαναληπτικοί γύροι. Το 2017, όταν η συμμετοχή ήταν 49%, υπήρξε μόνο ένας και την τελευταία φορά το 2022 υπήρξαν οκτώ με τη συμμετοχή στο μόλις 47%. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 76, το 1997.

Με τον όρο triangulaires εννοείται η σύγκρουση μεταξύ τριών υποψηφίων στον β’ γύρο.  Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενδέχεται να υπάρξουν έως και 306 μεταξύ τριών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, την Κυριακή 7 Ιουλίου. Ο αριθμός αυτός θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω έως σήμερα Τρίτη (προθεσμία υποβολής αιτήσεων ή απόσυρση) λόγω των αποχωρήσεων ορισμένων υποψηφίων που κατέλαβαν την τρίτη θέση.