Skip to main content

Ρωσία: Ο ηγέτης του Νταγκεστάν «δείχνει» διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις πίσω από τις ένοπλες επιθέσεις

National Antiterrorism Committee/Handout via REUTERS

Οι επιθέσεις στο Νταγκεστάν έγιναν τρεις μήνες αφότου ένοπλοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα

«Διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις» δείχνει πίσω από τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Νταγκεστάν ο ηγέτης της κυρίως μουσουλμανικής περιοχής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σεργκέι Μέλικοφ δήλωσε ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 23ης Ιουνίου, στους στόχους των οποίων περιλαμβάνονταν εκκλησίες και συναγωγές.

Εξωτερική απειλή επιμένει ο Μέλικοφ

Δυτικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν ότι οι επιθέσεις ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία, απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα με την ισλαμιστική εξτρεμιστική βία στο εσωτερικό της. Ωστόσο ο Μέλικοφ επέμεινε ότι η απειλή ήταν εξωτερική.

«Ο κύριος παράγοντας απειλής που επηρεάζει την κατάσταση στη δημοκρατία παραμένει η αυξημένη δραστηριότητα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Και όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα γεγονότα στο Νταγκεστάν συνέβησαν εντός της χώρας, εγώ πάντως δεν θα το πιστέψω ποτέ αυτό».

Είπε ότι υπάρχουν άμεσες και έμμεσες αποδείξεις που υποδεικνύουν τον ρόλο «των άμεσων εχθρών μας» στις επιθέσεις, αλλά δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν αυτοί ή ποιες ήταν οι αποδείξεις.

«Και από αυτή την άποψη, δεν είναι απαραίτητο οι δυτικοί ή άλλοι εκπαιδευτές να βρίσκονται στο έδαφος του Νταγκεστάν, διότι σήμερα αυτές οι ειδικές υπηρεσίες και οι ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν κάλλιστα να επηρεάσουν τόσο την εκπαίδευση όσο και την ιδεολογική κατάσταση των ανθρώπων που είναι ικανοί για τέτοια εγκλήματα», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις στο Νταγκεστάν έγιναν τρεις μήνες αφότου ένοπλοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, τον κατέκλυσαν με πυρά αυτόματων όπλων και τον πυρπόλησαν, σκοτώνοντας 145 ανθρώπους σε μια σφαγή την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Η Ρωσία, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις, κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση αυτή. Το Κίεβο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό ως παράλογο.

Το RIA αναφέρει ότι ο ανώτερος μουσουλμάνος ιερωμένος του Νταγκεστάν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μέλικοφ ότι σύντομα θα εκδοθεί θρησκευτικό διάταγμα, ή φετφά, για την απαγόρευση της χρήσης του νικάμπ. Δημοσιεύματα μετά τις επιθέσεις της 23ης Ιουνίου ανέφεραν ότι ένας από τους δράστες σχεδίαζε να διαφύγει φορώντας νικάμπ.

Ο ιερωμένος Αχμέντ Αμπντουλάγιεφ αναφέρθηκε ότι είπε πως το νικάμπ θα απαγορευτεί μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή και ότι οι άνδρες που δεν θέλουν να βλέπουν τα πρόσωπα των συζύγων τους δημοσίως θα πρέπει να τις κρατούν στο σπίτι τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters