Skip to main content

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλη νίκη για τη Μαρίν Λε Πεν – Τι περιμένουμε στον β’ γύρο στις 7 Ιουλίου

REUTERS/Fabrizio Bensch

Δύσκολο εγχείρημα η απόλυτη πλειοψηφία για την Μαρίν Λε Πεν

Οι Γάλλοι θα κληθούν να προσέλθουν ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και πάλι όμως, δεν σημαίνει πως η Μαρίν Λε Πεν θα πάρει την απόλυτη πλειψοφία.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνοσυνέλευση έχει 577 έδρες, συμπεριλαμβανομένων 13 υπερπόντιων περιφερειών και 11 εκλογικών περιφερειών που εκπροσωπούν τους Γάλλους ομογενείς στο εξωτερικό. Για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 289 έδρες.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τη χθεσινή ανάλυση της «Ν»

Η συμμαχία Μακρόν (Ensemble) είχε μόνο 250 έδρες στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση και έπρεπε κάθε φορά για να περάσει έναν νόμο να έχει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Στον πρώτο γύρο, αποκλείονται όλοι οι υποψήφιοι που δεν καταφέρνουν να κερδίσουν τουλάχιστον 12,5% των εγγεγραμμένων σε τοπικό επίπεδο ψηφοφόρων.

Όποιος συγκεντρώσει το 50% των ψήφων με συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τετάρτου του τοπικού εκλογικού σώματος κερδίζει αυτόματα. Αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες εκλογικές περιφέρειες.

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλη διαδήλωση της Αριστεράς στο Παρίσι

Ο δεύτερος γύρος, στις 7 Ιουλίου, είναι μια σειρά από επαναληπτικές εκλογές που διεξάγονται είτε από δύο, είτε από τρεις, είτε μερικές φορές από τέσσερις υποψηφίους.

Όπως έχουμε αναφέρει, ορισμένοι υποψήφιοι μπορεί να αποσυρθούν, για να δώσουν σε έναν σύμμαχο περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Άλλωστε οι εκκλήσεις είναι πολλές προκειμένου να ηττηθούν οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς.

Το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος  κινείται σε ένα εύρος τιμής από 33,5 έως 34,5 τοις εκατό, δίνουν τα πέντε exit poll που διενήργησαν γαλλικές εταιρίες δημοσκοπήσεων.

REUTERS/Yves Herman

H (αριστερά) συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) κερδίζει ποσοοστά από 28,5 έως 31,5 τοις εκατό. Ο εκλογικός συνδυασμός του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) κατακτά ποσοστά από 19 έως 23% ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν ποσοστά από 6,7 έως 10%.

Λε Πεν: Δώστε μας την απόλυτη πλειοψηφία

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», πανηγύρισε η Μαρίν Λε Πεν μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους, τόνισε η κ. Λε Πεν, που εξελέγη ήδη από τον α’ γύρο στην εκλογική της περιφέρεια (Pas-de-Calais).

«Είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Η Εθνική Συσπείρωση δεν είχε ποτέ εκλεγμένους αντιπροσώπους στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και σήμερα, υπάρχουν αρκετές δεκάδες αιρετοί στον πρώτο γύρο. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ένα στοιχείο μεγάλης ελπίδας για εκατομμύρια Γάλλους».

Μπαρντελά: Οι Γάλλοι έδωσαν την ετυμηγορία τους

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες, αυτή την Κυριακή 30 Ιουνίου, στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δημοσκοπήσεων. Ανταποκρίθηκαν στις ευθύνες τους. Εξέδωσαν μια τελική ετυμηγορία», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά κατά τη διάρκεια ομιλίας του το απόγευμα της Κυριακής.

«Στηρίζοντας τους υποψηφίους του RN και των συμμάχων του, οι Γάλλοι γέννησαν μια άνευ προηγουμένου ελπίδα στη χώρα. Τους καλώ να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Το προεδρικό στρατόπεδο, ακόμη σε μεγάλο βαθμό αποκηρυγμένο, δεν μπορεί να κερδίσει. Η επιλογή είναι ξεκάθαρη και υπάρχουν δύο μονοπάτια στη Γαλλία. Η συμμαχία των χειρότερων, που θα οδηγήσει στην καταστροφή, στην άλλη εθνική ενότητα, που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια και θα υπερασπιστεί το έργο των Γάλλων», είπε.

Μελανσόν: Ούτε μια ψήφος στη Λε Πεν

Tο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στον σημερινό α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise).

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό, ούτε μία έδρα».

Απογοήτευση Ατάλ

«Μόλις (ο γαλλικός λαός) εκφράστηκε μαζικά με την ψήφο του. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους τοπικούς αιρετούς και τα μέλη για την κινητοποίησή τους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους που μας εμπιστεύονται. Οι υποψήφιοί μας κουβαλούν την ενέργεια εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν, ανεξάρτητα από τους αντίθετους ανέμους», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, απερχόμενος πρωθυπουργός, από το Matignon (σ.σ. πρωθυπουργική κατοικία), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

REUTERS/Yara Nardi

Δαιμονοποιεί την Αριστερά ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών

Δεν αλλάζει μυαλά ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών: «Αυτό το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια επιτυχία. Με τις ψήφους τους οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή και εναλλαγή. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη χώρα μας και να της δώσουμε ένα ένδοξο μέλλον αντάξιο του παρελθόντος της».

«Η ιστορική ένωση που χτίσαμε με τον Ζορντάν Μπαρντελά έβαλε τέλος σε πολλά χρόνια ακινησίας στα δεξιά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη «νίκη που θα φέρει τον Μπαρντελά στο Ματινιόν».

Γαλλικές Εκλογές: Για τους Ρεπουμπλικανούς, ο εχθρός είναι η Αριστερά

«Καλώ όλους τους Ρεπουμπλικάνους να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχω ανοίξει, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συμμετάσχουν στη νίκη ολόκληρης της δεξιάς!», επισημαίνοντας μια απειλή που είναι «πολύ μεγάλη» και «πολύ κοντά», εννοώντας το Front Populaire.

Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ τα αποτελέσματα

Εδώ  το liveblog της Ναυτεμπορικής για τις Γαλλικές Εκλογές