Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα σε βουλευτικές εκλογές που θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία, με την ακροδεξιά να είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία. Πρόκειται για πρόωρες κάλπες που αποφάσισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το βατερλό των Ευρωεκλογών, σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν ότι τζογάρει με το μέλλον της Γαλλίας και της Ευρώπης, καθώς βλέπει την δημοτικότητά του να καταρρέει.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος και αμέσως μετά θα έχουμε την πρώτη ανακοίνωση για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.
Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις – τρεις εβδομάδες μετά τη νίκη τους στις ευρωπαϊκές εκλογές. Περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 49 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Γαλλίας έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω πληρεξουσίου, ένδειξη της υψηλής προσέλευσης που αναμένεται για μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Πρόκειται για εκλογές με δύο γύρους και οι περισσότερες από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης δεν θα κριθούν μέχρι τον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών την επόμενη Κυριακή.
Η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε μόνο 20 ημέρες και αυτό ωφέλησε επίσης το RN, που έδωσε έμφαση σε μία ατζέντα εστιασμένη στη μετανάστευση, στην αντιμετώπιση του ευρύτερου αισθήματος ανασφάλειας, καθώς και στις φορολογικές ελαφρύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής.
Το RN θέλει απόλυτη πλειοψηφία – Αλλά η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο
Ο Μπαρντελά θέλει να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός του RN και το κόμμα του είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει δεκάδες εκλογικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο. Αλλά λέει ότι θα αναλάβει την εξουσία μόνο εάν το κόμμα εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 289 εδρών.
Μόλις βγουν τα πρώτα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, οι αντίπαλοι του RN θα πρέπει να αποφασίσουν ποιον θα υποστηρίξουν στις μάχες του δεύτερου γύρου σε όλη τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί η απόλυτη πλειοψηφία.
Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, πολλές από τις αναμετρήσεις την επόμενη Κυριακή θα φέρουν το RN αντιμέτωπο με μια βιαστικά συγκροτημένη αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει τις εκλογές. Στις τελευταίες έρευνες γνώμης είχε τη δεύτερη θέση.
Σε προηγούμενες εκλογές, κόμματα από όλο το φάσμα ενώθηκαν για να κρατήσουν εκτός την ακροδεξιά.
Το ολικό λίφτινγκ
Αλλά οι ηγέτες του RN έχουν εργαστεί σκληρά για χρόνια για να αποβάλουν την εξτρεμιστική εικόνα του. Έχουμε ουσιαστικά ένα ολικό λίφτινγκ της γαλλικής ακροδεξιάς, με τη Μαρίν Λεπέν να έχει αποκηρύξει ακόμη και τον πατέρα της. Τα στελέχη του κόμματος καταδικάζουν τον αντισημιτισμό και κάθε πράξη μίσους και βίας, ενώ έχουν επιδιώξει άνοιγμα και στην κοινότητα LGBTQ.
Παράλληλα με τις πολιτικές για την παροχή «εθνικής προτίμησης» στους Γάλλους πολίτες για θέσεις εργασίας και στέγαση, θέλουν να μειώσουν τον ΦΠΑ στην ενέργεια και να επιτρέψουν στα άτομα κάτω των 30 να απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος. Καταδικάζουν τον αντισημιτισμό και κάθε πράξη μίσους και βίας, ενώ έχουν επιδιώξει άνοιγμα και στην κοινότητα LGBTQ.
Οι δηλώσεις Γάλλων σε διεθνή μέσα, αλλά και οι έρευνες γνώμης αποκαλύπτουν ότι για μία σημαντική μερίδα των πολιτών της χώρας το RN δεν είναι πια ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά ένα mainstream πολιτικό κόμμα, που υπερασπίζεται συντηρητικές ιδέες και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, ενώ υπόσχεται ασφάλεια.
Η εποχή του Μακρόν τελείωσε
Η συμμαχία Ensemble του Προέδρου Μακρόν αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρή αιμορραγία στις έδρες και οι μέρες του Γκάμπριελ Ατάλ ως πρωθυπουργού φαίνονται μετρημένες, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παραμένει από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία.
«Η εποχή του Μακρόν τελείωσε», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος που ήταν κάποτε μέντορας του Μακρόν, διεκδικεί ξανά την είσοδο στο κοινοβούλιο – τώρα ως υποψήφιος του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Ωστόσο, ακόμη και οι σύμμαχοι του Μακρόν είναι θυμωμένοι με την απόφασή του για πρόωρες κάλπες. Η Γαλλία θα πήγαινε κανονικά σε εκλογές σε τρία χρόνια. Και σε τρία χρόνια θα μπορούσαν βεβαίως να αλλάξουν πολλά. Οι κάλπες έρχονται δε σε ένα «γεμάτο» καλοκαίρι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου.
Το αίνιγμα Μπαρντελά
Τώρα η απόφαση δεν αλλάζει. Οι κάλπες άνοιξαν και ο Ζορντάν Μπαρντέλα θα μπορούσε σύντομα να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας στα 28 του. Αλλά για πολλούς παραμένει ένα αίνιγμα.
Έχει κερδίσει το παρατσούκλι του “Monsieur Selfie” μεταξύ των αντιπάλων του, αφού δεν αρνείται ποτέ μία φωτογραφία με τον κόσμο. Είναι νέος, ωραίος, προσιτός, συμπαθής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις του διαφέρουν από εκείνες της Λε Πεν.
Είναι 28 και δεν τον λένε… Λε Πεν: Πώς ο Ζορντάν Μπαρντελά διώχνει το στίγμα της ακροδεξιάς
Για τους υποστηρικτές του όμως είναι το πολιτικό μέλλον της χώρας. Και σίγουρα είναι το πρόσωπο που βοήθησε την Μαρίν Λε Πεν να ολοκληρώσει το «λίφτινγκ» του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Εντυπωσιακή είναι απήχησή του στους νέους. Έρευνα της εταιρείας Elabe έδειξε ότι το 32% των ψηφοφόρων ηλικίας 19 έως 34 ετών ψήφισε το κόμμα του Μπαρντελά την Κυριακή, ενώ μόλις το 5% επέλεξε το κόμμα του Μακρόν, ο οποίος υπέστη πανωλεθρία.
Με «καλογυαλισμένο» προφίλ και έχοντας αποφύγει έως τώρα μεγάλα λάθη ή γκάφες, κερδίζει την κοινή γνώμη, η οποία όμως φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην εικόνα και τον χαρακτήρα του, παρά στις θέσεις του ή το εάν γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα, που μπαίνουν στην ατζέντα. Σε κάποια θέματα είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μία πιο λάιτ εκδοχή της ξενοφοβικής ατζέντα που πάντα προωθούσε η ακροδεξιά. Σε άλλα, δεν είναι καν σαφές ποια είναι η κατεύθυνσή του. Η κόπωση της κοινής γνώμης με την woke ατζέντα και την εμμονική κάποιες στιγμές προώθησή της έχουν βοηθήσει ωστόσο στο να βλέπουν σε αυτόν οι Γάλλοι μία νέα πρόταση.