Skip to main content

ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ για τα πλήγματα κατά του Ισραήλ

REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press

Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Άραβες διαμεσολαβητές πιέζουν για να εμποδίσουν την εντατικοποίηση των διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, να εξελιχθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τον οποίο η διεθνής κοινότητα φοβάται εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απευθύνουν προειδοποιήσεις στη Χεζμπολάχ, η οποία είναι πολύ ισχυρότερη από τη Χαμάς αλλά θεωρείται υπερβολικά σίγουρη, σχετικά με την αντιμετώπιση της στρατιωτικής ισχύος του Ισραήλ, λένε νυν και πρώην διπλωμάτες.

Μην υπολογίζετε

Προειδοποιούν ότι η ομάδα δεν θα πρέπει να υπολογίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοσδήποτε άλλος θα είναι σε θέση να συγκρατήσει τους Ισραηλινούς ηγέτες εάν αποφασίσουν για μια επίθεση στο Λίβανο.

Και η Χεζμπολάχ δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην ικανότητα των μαχητών της να χειριστούν ό,τι θα ακολουθήσει.

Δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ ή η Χεζμπολάχ έχει αποφασίσει να μειώσει τις επιθέσεις για να αποφύγει την πρόκληση ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο, δήλωσε ο Τζέραλντ Φάιερσταϊν, πρώην ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Παρά την καταστολή των εχθροπραξιών την περασμένη εβδομάδα, «σίγουρα φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να … οργανώνονται με την προσδοκία ότι θα υπάρξει κάποιου είδους σύγκρουση … ένα εντελώς διαφορετικό μέγεθος σύγκρουσης», είπε.

Το μήνυμα που δίνεται στη Χεζμπολάχ είναι «μην νομίζετε ότι είστε τόσο ικανοί όσο νομίζετε ότι είστε», είπε.