Skip to main content

Μια «γερακίνα» καταζητούμενη από τον Πούτιν, «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ

REUTERS/Johanna Geron

Το όνομα της Κάλλας είχε ακουστεί και για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στη Μόσχα

Η ρωσική αστυνομία την καταζητεί για «καταστροφή εκατοντάδων μνημείων των σοβιετικών στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», στην Εσθονία. «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα εγκλήματα κατά της μνήμης των απελευθερωτών του κόσμου από τον ναζισμό και τον φασισμό πρέπει να διωχθούν», προειδοποιεί η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία  Ζαχάροβα.

Ο λόγος για την 47χρονη πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, που επελέγη από τους 27 ηγέτες της ΕΕ ως Υπατη Αρμοστής της Εξωτερικής Πολιτικής, στη θέση του Ισπανού Τζοζέπ Μπορέλ.

Η Κάγια Κάλλας απάντησε ότι η απόφαση της Μόσχας να την βάλει στη λίστα των καταζητούμενων είναι απόδειξη ότι «κάνει το σωστό» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει την «ισχυρή υποστήριξή της στην Ουκρανία» και να παλεύει για «να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης».

Το όνομα της Κάλλας είχε ακουστεί μάλιστα και για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στη Μόσχα. Ωστόσο, υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός μεταξύ ορισμένων μελών της Συμμαχίας που πίστευαν ότι  η 47χρονη θα ήταν πολύ ανένδοτη απέναντι στη Ρωσία.

«Τρώει Ρώσους για πρωϊνό»

Η ιστοσελίδα Politico μάλιστα είχε αναφέρει, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της ΕΕ τον Μάρτιο, ότι η Κάλλας «τρώει Ρώσους για πρωινό». Ή Εσθονή πρωθυπουργός, με ανάρτησή της στο Χ, απάντησε χαριτολογώντας στους «αγαπητούς  αναγνώστες  του Politico, ότι το πραγματικό της πρωινό είναι: μούσλι με βατόμουρα και μια κατσαρόλα…τσάι».

Γεννημένη στο Ταλίν της Εσθονίας ,στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, η Κάγια Κάλλας μεγάλωσε σε μια οικογένεια συνδεδεμένη με τον εσθονικό εθνικισμό και βαθιά σημαδεμένη από τα τραύματα του σταλινισμού. Η μητέρα, η γιαγιά και η προγιαγιά της είχαν εκτοπιστεί στη Σιβηρία τη δεκαετία του 1940. Ο προπάππους της ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας το 1918 και ο πατέρας της, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ήταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Εσθονία  στο ΝΑΤΟ.

Δικηγόρος με εξειδίκευση στον ανταγωνισμό και το κοινοτικό δίκαιο, η Κάλλας εντάχθηκε στο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα το 2010. Τον Ιανουάριο του 2021, αφού πέρασε τέσσερα χρόνια ως ευρωβουλευτής, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας. Ενθερμη  φιλοευρωπαία και με έντονο αντιρωσικό μένος προφίλ, ο Κάλλας έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στις Βρυξέλλες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σκιώδης πόλεμος»

Η Κάλλας επιμένει ότι η Ρωσία διεξάγει «σκιώδη πόλεμο» με τη Δύση και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών στη Μόσχα με αντάλλαγμα την ειρήνη. «Αν η Ρωσία δεν υποστεί ξεκάθαρη ήττα στην Ουκρανία, θα επιτεθεί σε άλλη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Τα 294 χιλιόμετρα που χωρίζουν στα σύνορα τη Ρωσία και την Εσθονία, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η Κάλλας είναι ένα από τα Γεράκια της ΕΕ κατά του Πούτιν, τονίζουν στη «Ν» Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Υπό την Κάλλας άλλωστε, η Εσθονία παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διπλασίασε τις αμυντικές δαπάνες, έχει δώσει –αναλογικά-τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία και έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες ,σε σχέση με τον πληθυσμό της (1,3 εκατομμύρια κάτοικοι).

«Σιδηρά Κυρία»

Η Κάλλας θεωρείται η «Σιδηρά Κυρία» στην πατρίδα της. Ωστόσο, η φήμη της έχει πληγεί επειδή ο σύζυγός της, επενδυτικός τραπεζίτης, συνέχισε να συνεργάζεται με τη Ρωσία μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Στις τελευταίες  ευρωεκλογές μάλιστα ,το κόμμα της Κάλλας  έχασε μία από τις δύο έδρες που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το μεταρρυθμιστικό της κόμμα ήρθε τρίτο με το χειρότερο ποσοστό από το 2009. Και από την άποψη αυτή, τα νέα καθήκοντά της στις Βρυξέλλες, ήρθαν την κατάλληλη στιγμή.

Όπως λέει ο Τζούλιο Σαπέλι, ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, η ανάδειξη της Κάλλας ως εκπροσώπου της Εξωτερικής Πολιτικής των 27, «αντικειμενικά σηματοδοτεί μια αλλαγή ρυθμού, προχωράμε προς μια όξυνση της σύγκρουσης με τη Μόσχα». Όπως υποστηρίζει μάλιστα η Κάλλας, «για να αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ρωσία πρέπει να χάσει». Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που της ζήτησε «αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να μιλάς με χαρά για Τρίτους Παγκόσμιους πολέμους».