Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι συμβαίνει και γιατί ανησυχούν για την χρήση του Σηκουάνα

REUTERS/Benoit Tessier

Οι κάτοικοι του Παρισιού διαμαρτύρονται, αλλά γιατί;

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Tony Estanguet, είναι «βέβαιος» ότι θα είναι δυνατή η χρήση του ποταμού Σηκουάνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού, παρά τα τελευταία αποτελέσματα που δείχνουν ότι εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις δοκιμές ποιότητας του νερού.

Το γραφείο της δημάρχου του Παρισιού έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ελέγχων που έγιναν, τα οποία έδειξαν ότι τα επίπεδα του E.Coli παραμένουν πάνω από τα ανώτατα όρια που επιβάλλουν οι αθλητικές ομοσπονδίες.

Στις 18 Ιουνίου, το επίπεδο του E.Coli ήταν 10 φορές υψηλότερο από το αποδεκτό επίπεδο και δεν έπεσε κάτω από το ανώτερο όριο των 1.000 μονάδων που σχηματίζουν αποικίες ανά 100 χιλιοστόλιτρα (cfu/ml) που χρησιμοποιεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου.

«Η ποιότητα των υδάτων παραμένει υποβαθμισμένη λόγω των δυσμενών υδρολογικών συνθηκών, της μικρής ηλιοφάνειας, των χαμηλότερων του μέσου όρου εποχιακών θερμοκρασιών και της ρύπανσης στα ανώτερα στρώματα», ανέφερε το γραφείο της δημάρχου σε ανακοίνωσή του.

REUTERS/Pawel Kopczynski

Τα αθλήματα που αναμένεται να φιλοξενηθούν στον Σηκουάνα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, με το τρίαθλο ανδρών και γυναικών προγραμματισμένο για τις 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα και το μικτό αγώνισμα στις 5 Αυγούστου.

Ο Σηκουάνας πρόκειται επίσης να φιλοξενήσει τη μαραθώνια κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στις 8 και 9 Αυγούστου και το αγώνισμα του παρατριάθλου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στις 28 Αυγούστου.

«Εξακολουθούμε να είμαστε σίγουροι για την παράδοση των αγώνων στον ποταμό Σηκουάνα», δήλωσε ο Estanguet. «Γνωρίζαμε από την αρχή ότι το σχέδιο που αποφασίσαμε ήταν πραγματικά ευθυγραμμισμένο με τις καλές συνθήκες στα τέλη Ιουλίου. Τώρα μπαίνουμε στον τελευταίο γύρο και στην καλή ζώνη».

Οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τις ημέρες που προηγούνται των εκδηλώσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα βακτηρίων στο νερό.

Πέρυσι, δοκιμαστικές διοργανώσεις τριάθλου και μαραθώνιας κολύμβησης στον Σηκουάνα -σχεδιασμένες για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων- ακυρώθηκαν αφού ο ποταμός απέτυχε στις δοκιμές ρύπανσης τον Αύγουστο.

Οι διοργανωτές λένε ότι περίπου 1,4 δισ. ευρώ (1,2 δισ. λίρες) δαπανώνται σε ένα έργο ανάπλασης για να γίνει ο Σηκουάνας ασφαλής για κολύμπι, συμπεριλαμβανομένης μιας λεκάνης αποθήκευσης βρόχινου νερού για να προσπαθήσουν να μειώσουν τους κινδύνους ρύπανσης.

Η τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου, με περισσότερους από 10.000 αθλητές να αναμένεται να πλεύσουν κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων του ποταμού Σηκουάνα με περίπου 160 βάρκες.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί εάν ο κίνδυνος για την ασφάλεια είναι πολύ υψηλός.

Τα μη ασφαλή επίπεδα περιττωμάτων στο νερό όπου κολυμπούν οι αθλητές θα μπορούσαν να προκαλέσουν γαστρεντερικές ασθένειες, δήλωσε η Helena Solo-Gabriele, καθηγήτρια στο τμήμα χημικής, περιβαλλοντικής μηχανικής και μηχανικής υλικών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Γιατί διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Παρισιού

Οι κάτοικοι του Παρισιού απειλούν να αφήσουν περιττώματα στο νερό του Σηκουάνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Κυριακή υποτίθεται ότι θα κολυμπούσε στον Σηκουάνα η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό για να αποδείξει ότι το νερό είναι αρκετά καθαρό για τους Ολυμπιακούς αθλητές – αλλά ανέβαλε τη βουτιά για μετά τις γαλλικές εκλογές του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επίσης υποσχεθεί να κολυμπήσει στον Σηκουάνα πριν από τους Αγώνες, αλλά δεν έχει πει πότε.

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι πόροι που έχουν επενδυθεί δεν έχουν επιλύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα που έχει η Γαλλία αυτή τη στιγμή, επισημαίνει το Sky News.

Με πληροφορίες από BBC, NBC και Sky News