Skip to main content

Απάντηση Μπάιντεν μετά το ολέθριο debate: Οταν πέφτεις, πρέπει να σηκώνεσαι ξανά

EPA/EDWARD M. PIO RODA

«Δεν είμαι πια νέος, αλλά ξέρω να λέω την αλήθεια»

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες που πυροδότησε για την υγεία αλλά και την πνευματική του διαύγεια η όλη του εμφάνιση στο debate επιχείρησε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Βόρεια Καρολίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε την κακή του επίδοση στη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επέμεινε ότι παραμένει ικανός για μια ακόμη θητεία στο αξίωμα λέγοντας ότι ο αντίπαλός του αποτελεί κίνδυνο για την Αμερική.

Η σημερινή εμφάνιση του Προέδρου Μπάιντεν ήταν μια εκκωφαντική αντίθεση με τη χθεσινή νύχτα. Αλλά ίσως αυτό να ήταν σκόπιμο, αφού ξύπνησε από έναν χείμαρρο τρομερών πρωτοσέλιδων που έδειχναν ότι όλα είχαν τελειώσει γι’ αυτόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φιλικό και ζητωκραυγάζον ακροατήριο τον βοήθησε να πάρει δύναμη.

Ο Μπάιντεν έλαμπε και με αυτοπεποίθηση αντιμετώπισε ευθέως την αποτυχία του στο ντιμπέιτ. Ήταν απλά όλα όσα οι επικριτές είπαν ότι δεν έκανε χθες το βράδυ. Αιχμηρός, ενεργητικός, ζωηρός, παθιασμένος, αστειευόταν και ήταν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με το ποια πιστεύει ότι είναι η απειλή από τον Τραμπ.

Μάλιστα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο σημείο του λόγου του -και ευρισκόμενος γενικώς σε πολύ καλύτερη φόρμα- σημείωσε:

«Ξέρω ότι δεν είμαι πια νέος. Δεν περπατάω τόσο εύκολα όσο παλιά. Δεν μιλάω τόσο ομαλά όσο συνήθιζα. Δεν συζητώ τόσο καλά όσο παλιά», δήλωσε ο Μπάιντεν σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το χθεσινό ντιμπέιτ.

«Αλλά ξέρω ένα πράγμα. Ξέρω να λέω την αλήθεια. Ξέρω να ξεχωρίζω το σωστό από το λάθος. Ξέρω πώς να κάνω αυτή τη δουλειά. Ξέρω πώς να δημιουργώ πράγματα».

«Όταν πέφτεις κάτω, ξανασηκώνεσαι»

«Ξέρω αυτό που ξέρουν εκατομμύρια Αμερικανοί. Όταν πέφτεις κάτω, ξανασηκώνεσαι».

«Δίνω το λόγο μου ως Μπάιντεν ότι δεν θα έβαζα υποψηφιότητα αν δεν πίστευα με όλη μου την καρδιά και την ψυχή ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά».

«Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια πραγματική απειλή για αυτό το έθνος, μια απειλή για την ελευθερία, μια απειλή για τη δημοκρατία και μια απειλή για ό,τι αντιπροσωπεύει η Αμερική», τονίζει.

Για πολλούς υποστηρικτές του, σήμερα κατάφερε «ο Τζο να είναι ο Τζο».  Ο Corey Branch, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ράλεϊ, δήλωσε: «Ο Τζο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της πόλης: «Ο πρόεδρός μας έχει πολλές πληροφορίες στο κεφάλι του. Όταν γνωρίζεις τόσα πολλά και είσαι τόσο προετοιμασμένος, είναι δύσκολο να τα χωρέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εδώ ήταν πιο χαλαρός. Έχουμε μερικούς μήνες μπροστά μας».

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό θα καταπνίξει τους φόβους στο ίδιο του το κόμμα ότι δεν είναι σε φόρμα και ότι η παρακμή θα συνεχιστεί. Πολλοί θα πουν ότι ο Μπάιντεν έκανε μια εξαιρετική ανάλυση μετά το παιχνίδι μετά από μια τρομερή ήττα και ότι ήταν μια καλή ανάκαμψη. Αλλά για άλλους, η ζημιά έχει γίνει.